Søk i denne bloggen

tirsdag 1. november 2011

Grytebrød med gresskar

Mye gresskar de siste dagene, men sånn går det når man kjøper to store gresskar til Halloween. Alt må brukes :-)


Dette brødet er stekt i ovn oppi en jerngryte. Det gir brødet en sprø skorpe med god smak. Brødet inneholder saftige biter av bakt gresskar og sprø, ristede gresskarkjerner. Brødet er bakt etter "hev og brett"-metoden, og er nesten ikke eltet i det hele tatt. Det gjør at det er store luftbobler i brødet. Tar litt tid å lage, men mesteparten av tiden er hevetid. Brettingen går kjapt og kan fint gjøres innimellom andre gjøremål.

Til 1 brød:
400 g hvetemel
100 g siktet speltmel
50 g semulegryn
200 g bakt gresskar
1 pk gjær
1 ts salt
4 dl lunkent vann
2 håndfuller ristede gresskarkjerner

Gresskar bakes ved å rense det, skjære i terninger og bake i ovn på 175 grader i 30-45 min.

Bruk en stor, vid bakebolle. Bland det tørre og ha i gresskarterninger som har romtemperatur. Bland gjær i lunkent vann og tilsett. Bland deigen kjapt sammen. Den skal være ganske bløt. Dekk godt til, og la heve i 30 min.

Ta tak i deigen i ene kanten, dra ut og brett over midten. Gjør dette 4-5 ganger, dekk til og la heve i 30 min til. Gjenta to ganger til. Siste gang skal brødet heve 1 time.


Innimellom hevingen kan man riste gresskarkjerner. Bruker man ferske kjerner rett fra gresskaret må de blandes med litt nøytral olje. De man kjøper i butikken kan ristes slik de er. Ha på en bakeplate i ovn på 180 grader og rist til de er gyldne og har blåst seg opp. Snu på dem et par ganger underveis.

Sett en jerngryte eller annen gryte som er ildfast i ovnen, og forvarm med varmluft til 225 grader (250 grader uten varmluft). Hell deigen på et melet bord og dra den ut til et rektangel. Strø grovhakkede, ristede gresskarkjerner oppå rektangelet. Brett kantene inn mot midten slik at de overlapper hverandre og dekker kjernene.


Ta gryten utav ovnen og strø litt mel i bunnen. Løft deigen raskt over i gryten med bretten ned. Sett på lokk og stek i 25 min. Ta av lokket og stek videre i 15 min. Ta brødet utav gryten og etterstek i 5-10 min på rist til det er ferdig.Tips: Se video på YouTube om "hev og brett" -metoden: http://www.youtube.com/watch?v=TEeJm2fPVx4

Inspirert av oppskrift i "Maison Mat og Vin", Oktober/November 2011.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar