Søk i denne bloggen

torsdag 11. februar 2016

King cake til karneval

Til Fastelavn i år lagde jeg en annen type bolle enn vanlige fastelavnsboller. Inspirert av Mardi Gras i New Orleans lagde jeg det de serverer til karnevalet: King cake. King cake er en slags kringle av søt gjærdeig med rømme i deigen, og fylt med kremost. Det er en skikkelig saftig og deilig bollekake som har noe friskt over seg på grunn av det syrlige kremostfyllet. Det viktigste av alt er glitterpynten på toppen med de samme fargene som de bruker på perlekjedene som florerer i gatene: grønn, lilla og gull.

Denne er ikke vanskeligere å lage enn vanlige kanelboller, og jeg synes man skal spise boller på morsdag også :-) Man trenger:

Til gjærdeigen:
230 g rømme
40 g sukker
30 g smør
1/2 ts salt
1 pk tørrgjær
1 dl lunkent vann
1 stort egg
700 g hvetemel

Varm opp rømme, sukker, smør og salt under omrøring til smøret har smeltet. La avkjøle til ca 35-37 grader.

Bland gjær med 1 dl lunkent vann og 1/2 ss sukker og la stå i 5-7 minutter.

Hell gjærblandingen sammen med den avkjølte rømmeblandingen og tilsett 1 egg samt 1 dl av hvetemelet. Bland dette godt sammen til en jevn og klumpefri masse. Tilsett så resten av melet litt og litt til man har en passe tørr deig. Kna deigen godt i maskin på lav hastighet eller for hånd i ca 10 min. Dekk til deigen og la heve til dobbel størrelse eller i ca 1 time på et lunt sted.

Lag i mellomtiden kremostfyllet:
100 g sukker
235 g kremost
1 lite egg
1 ts vaniljeekstrakt eller -sukker

Pisk alle ingrediensene godt sammen til man har en luftig krem.

Når deigen har hevet til dobbel størrelse slås luften ut, og kjevles den på en melet overflate til et rektangel på ca 55 x 30 cm. Smør utover kremostfyllet, men la det være igjen en cm eller to på den ene langsiden. Rull deigen opp fra langsiden av. Legg kringlen med skjøten ned i en sirkel på en stekeplate med bakepapir. Skjøt endene sammen med litt vann. La etterheve i 20-30 min under håndkle.


Forvarm ovnen til 200 grader. Stek kringlen 15-20 minutter til den er fin og gylden. Når den er ferdig skal den avkjøles på rist.

Når kringlen er avkjølt kan den dekkes med glasur:
350 g melis
1,5 ss smeltet smør
1 ss ferskpresset sitronsaft
noen dråper vaniljeekstrakt eller 1/2 ts vaniljesukker
ca 2-3 ss melk

Bland alt sammen til en glasur som kan smøres på kringlen. Strø til slutt over grønt, lilla og gullglitter! Jeg serverte den med litt pisket kremfløte og friske bær, men den er saftig nok til å bli servert bare slik den er!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar