Søk i denne bloggen

fredag 26. februar 2016

Grønnkålpai med øltips

Jeg prøver mer og mer å planlegge med et vegetarisk måltid i uken, samtidig som vi allerede spiser fisk en til to ganger i uken. Det blir ikke hver uke vi klarer det, men vi begynner å få et godt repertoar etter hvert. Pai med grønnkål er et nytt alternativ jeg introduserte i dag, og det ble overraskende godt mottatt. Jeg hadde forventet litt rynking på nesen og sure miner, men hele paien forsvant på et blunk! Men så ble den veldig god også da!

Oppskriften er inspirert av Lises blogg på Bamas sider. Takker for inspirasjon!

Bunn:
300 g hvetemel
150 g smør
ca 1/2-1 dl isvann

Kjør mel og smør til en smulete masse i en food prosessor. Tilsett vannet og kjør fort og støtvis til deigen kan pakkes sammen. Ha deigen i plast og legg den kjølig i minst en halv time.

Smør en firkantet form på ca 30x25 cm. Kjevle ut deigen og ha i formen. Dekk paibunnen med bakepapir og hell over erter. Forstek paibunnen på 200 g i 15 min.

 
Fyll:
250 g grønnkål
1 sjalottløk
1/3 sitron
4 egg
2 dl fløte
200 g revet ost*
muskatnøtt
salt og pepper

*for ekstra god smak på paien brukte jeg vanlig hvitost, men erstattet ca 1/4 med den lokalproduserte osten Sterke Nils'n fra Osteriet i Samnanger. Den er som navnet tilsier ganske sterk og er laget på sau- og kumelk.


Vask grønnkålen grundig, og tørk den godt. Skjær bort den harde stammen i bladene og snitt grønnkålen i strimler. Finhakk sjalottløk og fres den i litt olje. Fres så grønnkålen sammen med løken i 5-10 min. Krydre med salt og pepper og skvis over saften av 1/3 sitron.

Pisk sammen egg og fløte og tilsett salt, pepper og litt muskatnøtt.

Når paibunnen er forstekt fjernes ertene og bakepapiret. Reduser varmen i ovnen til 180 grader. Ha kålen i paibunnen og hell over blandingen med fløte og egg. Strø over revet ost. Stek i 30-40 min til både osten og kantene er gylne.ØLTIPS: Nytt på bloggen fra nå av er tips til god drikke som passer til retten jeg lager. Da tenker jeg først og fremst på hvilket øl man kan drikke til.  Grønnkål har smak av litt jord, urter og noe nøttepreg. Da passer det bra med en belgisk trippel eller belgisk strong dark ale som ofte har samme smaksassosiasjonene. Dessuten har ølen bitterhet nok til å skjære gjennom smaken fra den sterke og fete osten. Jeg vil derfor anbefale en typisk belgisk Trappist-øl til denne paien, enten en Orval eller, som jeg drakk i dag, Trappist Rochefort 8. En skikkelig god kombinasjon. 1 kommentar: