Søk i denne bloggen

torsdag 24. november 2011

Belgisk lapskaus

Belgisk lapskaus heter originalt "hutsepot" og er lik norsk lapskaus ved at man bruker svinekjøtt og grønnsaker. Sammenlignet med lapskausen jeg er vokst opp med er det litt andre typer grønnsaker som brukes i den belgiske, for eksempel rosenkål som jo heter Brussels sprout på engelsk.

Her på  Vestlandet bruker vi jo mye fårekjøtt i lapskausen, og når vi bruker svin er det ofte røkt svineknoke det kokes kraft på. Den belgiske bruker enkelt og genialt bare nakkekoteletter og bacon. Godt kjøtt med mye smak. Man kan enten steke kotelettene og servere dem ved siden av eller skjære kjøttet i biter og koke det sammen med grønnsakene. Jeg foretrekker det siste for at alle smakene skal blandes under kokingen.

Vår familie i Belgia bruker mye trykkoker, og også til hutsepoten. Det er absolutt ikke et must, men koketiden blir naturligvis mye lenger uten.

Til 4 personer:
1 kg poteter
500 g rosenkål
2 stenger selleri
500 g gulrøtter
2 neper
1 purre
1 løk
1 kg nakkekoteletter
200 g bacon
2-3 laurbærblad
1/2 ts timian
salt og pepper

Fjern ben og store fettstykker fra kotelettene og skjær i terninger. Brun i panne på sterk varme. Skrell poteter, gulrøtter og neper og skjær i terninger. Rosenkål vaskes og de ytterste bladene fjernes. Skjær et kryss i stammen på hver rosenkål. Purre og selleri vaskes og skjæres i biter. Løk hakkes. Surr først løk i litt olje i en stor gryte (eller trykkoker).til den er gylden. Ha i de andre grønnsakene og surr videre i ca 5 minutter.

Bruker man trykkoker har man bare i en øse med vann, koker man vanlig heller man vann i gryten til halvparten av grønnsakene er dekket. Bland i kotelettene som er allerede brunet. Krydre med salt og pepper og ha i laurbærblad og timian. Bacon i tynne strimler legges på toppen av grønnsakene.

Legg på logg og la koke på svak varme i 30-60 min (10 min i en trykkoker). Rør bare hvis det er nødvendig.

Når lapskausen er ferdig blandes alt godt sammen, og smaker man til med salt og pepper. Server med en god sennep ved siden av.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar