Søk i denne bloggen

mandag 29. april 2013

Plukkfisk og plukkfiskkaker


Plukkfisk er tradisjonsmat. Og restemat. Jeg kommer fra en vestlandsbygd og mine besteforeldre levde stort sett bare av fisk. Kjøttmat var bare til helg og fest. Dette fordi fisk var gratis, den fisket man selv. Poteter og gulrøtter hadde man også selv. Dagen etter et måltid med fersk fisk,poteter og gulrøtter, lagde man plukkfisk av restene. Og dagen etter det igjen ble det plukkfiskkaker. Med enda mer poteter og gulrøtter ved siden av.

Hjemme hos oss er plukkfisk noe vi lager selv om man ikke har rester å bruke. Barna er veldig glade i plukkfisk g gulerøtter. Første gangen de fikk det servert (som de selv vet om i hvert fall) var hos mormor, og de uttalte da "Får vi ikke pølser til denne potetstappen??" Ja ja, etter hvert har de lært at plukkfisken er selve retten. Har vi rester lager vi gjerne plukkfiskkaker til dagen etter. Godt til lunsj eller som en forrett til middagen.

All hvit fisk kan brukes i plukkfisk, selv om det vanlige er sei, lyr eller torsk. Jeg brukte denne gangen brosme, siden det var det vi hadde i fryseren nå (selvfisket selvfølgelig). Brosme er en mye fastere fisk enn andre fisker, og må trekke lenge, 15-20 minutter. Det er hvit og fast og fin, og nydelig i plukkfisk eller fiskegrateng. Den er også god lettsaltet med hvit saus.

Husk at her kan man bruke rester av poteter eller andre grønnsaker i plukkfisken (gresskar, sellerirot, kålrabi). Hvit saus passer også, og rester av løk, rå eller stekt. Også rester av fisk og skalldyr passer fint, det gjør ikke noe om man har to forskjellige typer fisk i.

Frem til fredag 3. mai kl 24 kan man stemme på dette bidraget, nr 105, i Matbloggsentralens utfordring om restemat: http://www.matbloggsentralen.com/2013/04/ekstraordinr-utfordring-restematkokebok.html

Plukkfisk
700 g hvit fisk
1,4 kg poteter
1/2 purre (kan gjerne erstattes med en bunt gressløk, eller bruk begge deler)
1 ss smør
2-3 dl melk
500 g gulrøtter
200 g frosne erter (eller en boks hermetiske)
salt
hvit og svart pepper
revet muskatnøtt

Fisken trekkes i godt saltet vann. Torsk, sei og lyr skal trekke i 5-10 min avhengig av tykkelsen på fisken, brosme trekkes i 15-20 min. Renn av fisken, og rens den for skinn og ben. Del den i mindre biter.

Finhakk purre og stek den mør i litt olje i ca 10 minutter (gressløk bare vaskes og klippes i mindre biter). Skrell poteter og skjær dem i mindre biter. Kok potetene møre i lettsaltet vann.  Mos potetene og tilsett litt og litt melk. Vanskelig å si nøyaktig hvor mye melk man trenger da det kommer an på hvor mye fuktighet det er i potetene. Når mosen har fått fin konsistens blandes i purre/gressløk, fisk og eventuelt rester som bare skal varmes opp. Smak til med salt, hvit og svart pepper og revet muskatnøtt.


Gulrøtter kokes og serveres ved siden av, sammen med erter som varmes opp sammen med gulrøttene. Flatbrød hører også til.


Plukkfiskkaker
Det som ikke ble spist opp av plukkfisk og tilbehør blir dagen derpå til nydelige plukkfiskkaker. Bare pass på at man ikke varmer noe opp for mange ganger. Rester etter rester etter rester kan bli bedervet. To ganger går helt fint!

Restene jeg hadde igjen etter plukkfisken utgjorde til sammen 8 store plukkfiskakaker. Jeg tilsatte 1 egg og 1 ss potetmel for at kakene skulle henge bedre sammen. Bland alt godt sammen. Varm litt nøytral olje i en stekepanne og smelt litt smør i oljen. Stek plukkfiskkakene gyldne og gjennomvarme. Server med en sellerikrem eller rotmos og flatbrød. De er også kjempegode kalde i matpakken.

1 kommentar:

  1. Å nå skal jeg lage plukkfiskekaker som jeg også husker fra min barndom. Ser ut som du har i erter? Eller?

    SvarSlett