Søk i denne bloggen

onsdag 2. november 2011

Prins- og prinsessekake

O lykke, at anledningen endelig kom da jeg kunne prøve meg på en "svensk prinsesstårta". Når tvillingene i huset fyller fem år spares det ikke på noe, og jo større kake jo bedre. Jeg har en prins og en prinsesse, og grunnen til at gutten også godtok denne kaken var fargen: hans yndlingsfarge er grønn, i tillegg til at han elsker marsipan.


Oppskriften er inspirert av forskjellige jeg fant på nettet, men mest av den til Gry's kjøkkenskriverier.

Flere av ingrediensene kan erstattes av hel- eller halvfabrikater, men jeg valgte å lage alt selv denne gangen. Blir mer fornøyd når jeg har gjort alt selv :-) Alt unntatt marsipanen, den kjøpte jeg ferdig farget grønn.

Kaken lages i en stor bolle eller skål, der bunnen er mest mulig buet, og den flate delen ikke er større enn 10 cm i diameter. Har man stettfat tar kaken seg best ut ved å serveres på det! Kaken bør lages en dag i forveien både for at fromasjen skal bli stiv, og for at smakene skal sette seg skikkelig.

Jeg skriver først om de forskjellige delene av kaken som man trenger, og etterpå om fremgangsmåten.

Kakebunn:
Kakebunnen er en helt vanlig sukkerbunn/bløtkakebunn. Man trenger:

4 egg
2 dl sukker
1 dl hvetemel
1 dl potetmel
2 ts bakepulver

Visp eggedosis av egg og sukker. Tilsett mel og bakepulver, og bland forsiktig i. Ikke rør mer enn nødvendig. Smør en springform, str 23-24 cm i diameter, og hell røren i. Stekes på nederste rille på 200 grader i ca 35 min. Hvelv kaken på rist med en gang den kommer ut av ovnen, og la avkjøle opp ned. Når den er kald deles den horisontalt i tre.

Smørkrem:
150 g mykt smør
150 g melis

Vispes sammen til smørkrem.

Bringebærsaus (kan erstattes av syltetøy)
100 g bringebær
25 g sukker
1 ts tykk, sirupsaktig balsamico

Bærene må være tint. Kjør alt i en blender til sausen er jevn. Trykk så gjennom en finmasket sil for å fjerne frøene.

Vaniljekrem:
2,5 dl fløtemelk
50 g sukker
20 g Maizena
2 eggeplommer
1 vaniljestang

Kutt vaniljestangen på langs, skrap utav frøene og ha dem i fløtemelken. Ha også hele stangen oppi melken.

Bland eggeplommer, sukker og Maizena i en bolle. Kok opp vaniljemelken. Hell litt over i bollen med eggeplommer og rør godt. Ha alt tilbake i melken og visp godt til det tykner. Sett til avkjøling, og la vaniljestangen være i helt til kremen skal brukes.

Fløtefromasj:
5 dl kremfløte
60 g sukker
4 plater gelatin

Legg gelatinen til bløt i kaldt vann etter anvisning på pakken. Hell av vannet, men la det være igjen ca 2 ss som gelatinen skal smelte i. La smelte over vannbad eller i mikrobølgeovn i 30 sek. Pisk fløte og sukker og hell gelatinen over i en tynn stråle mens du pisker.

Fremgangsmåte:
I tillegg trenger man altså ca 400 g grønn marsipan. Kan gjerne kjøpe vanlig og farge selv.

Begynn med å lage bunnen slik at den er avkjølt og delt i tre. Lag så vaniljekrem som også skal kjøles. Bringebærsaus og smørkrem står seg om de lages en stund i forveien. Fløtefromasjoen bør lages like før den skal benyttes.

Ta aller først en av kakebunnene og skjær til slik at den passer i skålen. Dette blir kakebunnen. Legg til side. Smør litt nøytral olje i skålen og dekk med plastfolie. Dette for enkelt å få kaken ut av skålen når den er klar. Kjevle så marsipan rund og stor nok til å dekke hele skålen. Trykk forsiktig ned i skålen. Den må være litt klissete for å henge fast i kantene. Fjern overflødig marsipan.


Smør så med smørkrem på hele innsiden av kaken. Vi kan så begynne å fylle. Ta andre kakebunn og skjær ut etter et tefat. Legges nederst i marsipanskålen. Smør på bringebærsaus. Ha på halvparten av vaniljekremen (fjern vaniljestangen), og halvparten av fløtekremen.

Ta så siste kakebunn og skjær etter passende størrelse, f. eks. en frokosttallerken. Legg oppå kremen. Smør med bringebærsaus, og legg på resten av vaniljekrem og resten av fløtekrem. La det være igjen plass til bunnen i kaken. Smør bringebærsaus på bunnen, og hvelv slik at sausen kommer inn mot kremen. Dekk hele skålen til med plastfolie og la stå i kjøleskap natten over.

Hvelv kaken på fat. Pynt med rose(r) på toppen. For at de skal stå støtt kan man skjære et lite kryss i marsipanen og sette rosen nedi. Strø til slutt på melis. O, lykke. Jeg kommer til å sveve lenge etter å ha laget denne :-) Kjempegøy å lage og fantastisk god!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar