Søk i denne bloggen

søndag 15. april 2012

Meksikanske pannekakerMeksikanske pannekaker en en kjempegod, sunn og litt utenom det vanlige hverdagsmiddag. Pannekakene blir sunne ved å bruke grovt mel og havregryn i røren. Kjøttsausen er mager og næringsrik og kan lages akkurat så sterk som man vil selv. Jeg prøver å balansere mellom at vi voksne liker at det brenner litt samtidig som ungene skal kunne spise maten uten at det gjør vondt. Maisstuing hjelper. Den både løfter smaken og nøytraliserer det sterke. Mais er søt og god, noe som gjør at ungene kan få litt ekstra hvis kjøttsausen er litt sterk. Mais er også en god kilde til folat.

Kombinasjonen av de tre rettene gjør den komplett. Man kan velge å spise komponentene hver for seg slik som på bildet, eller man kan pakke både kjøttfyll og maispure inn i en pannekake. Det vi gjorde for å gjøre det enklest for ungene var å smøre maispure på pannekakene og rulle dem opp, og servere fyllet ved siden av. Våre tre små var litt skeptiske til bønner for en stund siden. Det vi gjorde var å be dem prøve og smake på én (tror de ble oppfordret med at hvis de prøvde fikk de en drops eller tyggis etterpå). «Det smaker litt som potet», var noe som virket. Da hadde de i hvert fall en formening om konsistensen. Nå er de ville etter bønner. Elsker det virkelig.

Pannekakerøren kan med hell lages kvelden i forveien. Da har den stått og svelt om natten og er god til å brukes. Det tar bare ca 5-10 min å lage røren, og på den måten blir middagen klar på 30 min dagen etter.

Pannekaker:
3 egg
5-6 dl melk
½ dl siktet hvetemel
1 dl sammalt hvetemel fint
½ dl lettkokte havregryn
½ ts salt
1 ts sukker
1 ss flytende smør eller olje

Pisk egg med sukker og salt. Ha i smør eller olje. Ha vekselvis i melk og mel og rør til alt melet har løst seg opp. Bør hvile i 30 min, og kan gjerne stå i kjøleskapet over natten. Reguler med melk hvis røren er blitt for tykk etter hvilen.

Kjøttfyll:
400 g kjøttdeig av svin eller karbonadedeig
1 boks hermetiske bønner (røde, hvite eller brune)
1 boks hakkede tomater
1 ts sukker
1 paprika
1 løk
2 fedd hvitløk
fersk chilipepper etter ønske, jeg brukte 1 rød
meksikanske krydder

Stek kjøttdeig på sterk varme. Finhakk løk og knus hvitløk. Fres i nøytral olje. Skjær paprika i passende biter og finhakk chili, og ha alt i sammen med løk og hvitløk. Surr videre i noen minutter. Ha i hakkede tomater og sukker, og kok opp. Ha i kjøttdeig og la koke i ca 10 min. Krydre med meksikanske krydder, enten ferdigblanding eller bruk kydder som spisskummen og paprika, løkpulver og chili. Smak også til med salt eller tilsett en buljongterning.

Maisstuing
2 kokte maiskolber eller en boks hermetisk mais
1-1 1/2 dl matfløte
½ ss smør
salt og pepper

Skjær maiskornen av kolbene og kok opp med 1 dl matfløte. Purér med en stavmikser og juster med mer fløte ved behov. Rør inn smør og smak til med salt og pepper.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar