Søk i denne bloggen

søndag 29. april 2012

Sushi-inspirerte reker og røykelaks

Vi har hytte ved sjøen, og nå er endelig sesongen begynt. Da reiser vi til hytten hver helg det passer og er fint vær. Hytten er på en liten holme i sjøen, og det er bare vi som har hytte der. Skikkelig idyllisk og med flotte bademuligheter. Det er en liten skog bak hytten der vi kan grave ned skatter, ha hinderløype og plukke masse blåbær om sommeren. Vi må reise med båt for å komme dit, men det tar bare 20 minutter med morfars nye båt.

Siden det er kort reisevei reiser vi alltid ut fredag rett etter jobb og barnehage. Da tar vi nesten alltid med fersk brød og fiskekaker som ungene får til kvelds, mens vi voksne piller reker og drikker hvitvin når roen har senket seg. Denne gangen hadde jeg imidlertid lyst å gjøre noe annet med rekene enn å bare spise dem med hvitt brød og majones. Vi hadde det også, men i tillegg lagde jeg noen sushi-inspirerte risretter med rekene, og spiste også litt røykelaks med soyasaus og sesamfrø. Dette gjorde jeg først og fremst bare til meg selv, men det falt i smak både hos min mann og mine foreldre også.


Til ca 16 biter med reker:
32 skrellede reker (eller mer)
Agurk i tynne skiver
1 dl sushiris
1 ts riseddik
1 ark nori
1 ss majones
revet skall av 1/2 sitron
soyasaus og wasabi

Kok risen i saltet vann i 15-18 min eller etter anvisning på pakken. Når risen er kokt blandes forsiktig i en ts riseddik. Press risen i en beholder på ca 15x10 cm. Pakk den godt sammen uten å knuse riskornene. Legg en fuktig klut over og la avkjøle.

Bland majones med revet sitronskall og sett til sides. Kan gjerne stå en stund for å trekke smaker.
Noriark klippes i tynne remser, og hver deles i to eller tre, det kommer an på hvor store biter man lager.

Når risen er lunken kan den hvelves ut av beholderen. Skjær risen med en fuktig kniv i ønsket antall biter. Viktig å vaske av og fukte kniven mellom hver gang man skjærer.

Pakk hver bit godt sammen i hånden. Smør litt sitronmajones på hver bit, og ha på et bånd med nori. Legg to eller flere reker på hver bit. Pynt med en skive agurk på toppen. Server med soyasaus og wasabi ved siden av.Røykelaks med soyasaus og sesamfrø:
Å helle litt soyasaus og strø noen sesamfrø på røykelaksen gir også en kjempegod smak til fisken. Server slik den er eller med brød ved siden av.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar