Søk i denne bloggen

mandag 23. april 2012

Sitronmuffins med salt krokan


Fløyelsmuffins med syrlig krem og salt strø på toppen.

Salt krokan:
Jeg lagde bare en halv porsjon krokan, men det ble allikevel ganske mye, og mer enn nok til muffinsene. Resten forsvinner fort.... Jeg ville også ha smaken av honning i krokanen siden det passer så godt med sitron. Man kan erstatte honningen med sukker hvis man heller ønsker det.

75 g hakkede mandler
75 g sukker
75 g honning
1 ss smør
1 ts maldonsalt

Ha bakpapir på en stekeplate eller overflate som tåler sterk varme. Ha mandler, sukker, honning og smør i en stekepanne, og varm opp på middels varme. Rør hele tiden. Ha i salt når det begynner å smelte. La bli gyldenbrun, men pass på, det brenner fort. Hell røren over på bakepapiret og la avkjøle helt. Knus i en morter eller med et kjevle, og oppbevar i boks.

Lemon curd:
En liten porsjon med lemon curd passet perfekt til porsjonen med mini-muffins, det ble akkurat nok.

25 g smør
1 dl sukker
skall og saft av ½ sitron (jeg brukte nok 2/3, for jeg ville ha ekstra sitronsmak)
1 egg
1 eggeplomme

Vask sitronen med en skuresvamp i varmt vann. Tørk den, og riv skallet. Press sitronsaft. Ha skall og saft i en panne sammen med smør og sukker. Varm opp på svak varme og rør til smør og sukker har smeltet. Sett til sides.

Pisk eggeplomme og egg godt sammen. Hell den varme blandingen over eggene i en tynn stråle. Rør hele tiden. Hell alt over i pannen igjen og varm forsiktig opp på svak varme til det begynner å tykne. Pass på, for det skjer plutselig, og varmes den for lenge blir det fort eggerøre. Et tips er å ha kaldt vann stående i vasken som man kan sette pannen i for å kjøle ned når det trengs. Rør en god stund til etter at det har tyknet, og la avkjøle.

Sitronmuffins med vaniljeyoghurt:
Jeg har blitt helfrelst på muffins med yoghurt eller surmelkprodukter i røren. Resultatet blir alltid myke muffins som smelter i munnen. Disse lages små, slik de kan spises i et bit eller to.
Dette er er også en liten porsjon, men det ble allikevel nok til ca 20-25 muffins.

30 g mykt smør
40 g sukker
1 egg, helst romtemperert
1,3 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
2 ss vaniljeyoghurt
20 ml sitronsaft
skall av ½ sitron

Smør og sukker røres hvitt. Tilsett egget og pisk godt. Tilsett resten av ingrediensene. Fyll muffinsformer ¾ opp. Stek på 180 grader i ca 8 min til toppen akkurat er blitt tørr. La muffinsene bli helt kalde før man har på lemon curd.

Ha salt krokan på toppen, og ha gjerne på et ekstra flak maldonsalt eller to. Eller pynt kremen med salt lakrisstrø.

2 kommentarer:

  1. Åh du hendelse!!! Nå nærmer det seg 4 års dag her i huset, og i tillegg til sjørøvermuffinsene dine så frister det veeeeldig å prøve seg på disse her også!!

    Hvordan er det å lage dem dagen før de skal spises? (eller kanskje mer riktig: klarer vi å la være å spise dem opp hvis jeg lager dem dagen før? ;-) )

    SvarSlett
  2. De står seg fint til dagen etter. Vi hadde et par til overs, og de gled ned på høykant dagen etter. Men om dere klarer å la være å spise dem ferske er noe helt annet... Lykke til med 4 års dag!!

    SvarSlett