Søk i denne bloggen

torsdag 1. desember 2011

Kylling med kjøttdeig- og kastanjefyll

Hvert år i løpet av november lager jeg denne fylte kyllingen. Mye inspirert av en amerikansk Thanksgiving-middag, med godt kjøttfyll i kyllingen, potetstapp og mye tilbehør. Oppskriften er opprinnelig til en liten kalkun, så jeg får altfor mye fyll enn det er plass til i kyllingen, og overskuddet legger jeg i en ildfast form ved siden av. Når ungene blir større og vi trenger mer mat kommer jeg nok til å måtte gå over til å fylle en kalkun i stedet. Og naturligvis doble mengden fyll, for det er det beste av alt på bordet....


Fyllet er en god kombinasjon av kjøtt, kastanjer og søt hetvin. Smakene er kraftige og passer perfekt med det milde, lyse kyllingkjøttet.

Fyll (stuffing):
400 g kjøttdeig
150 g bacon
200 g kastanjekjerner
2 brødskiver
2 ss madeira (eller rød portvin eller sherry)
2 sjalottløk
rosmarin
salt og pepper

Kastanjer kan man av og til finne ferske, men jeg bruker som oftest de hermetiske eller de på glass. Finnes i velassorterte matbutikker. Kastanjer som eventuelt ikke brukes i fyllet fryser jeg og bruker ved en senere anledning. Grovhakk kastanjekjernene.

Sjalottløk finhakkes og brødskivene dynkes med madeira. Skjær bacon i små terninger og stek sprøtt. Ha i kjøttdeig og bland. Stek til kjøttdeigen er ferdig. Ha i kastanjer, løk og brød som er skåret i små terninger. Ha i rosmarin (helst fersk) og smak til med salt og pepper. Bland alt godt.Kyllingen vaskes og tørkes godt. Stapp fyll i kyllingen, og bind beina sammen med kjøkkentau. Gni kyllingen med salt og pepper og pensle med smeltet smør. Stek kyllingen på varmluft, 175 grader, i ca 1 time (200 g uten varmluft). Pensle med smeltet smør eller stekekraft minst hvert kvarter, gjerne litt oftere på slutten.

Steker man kalkun skal man beregne 30-35 min steketid pr kilo, inkludert fyllet.

Tilbehør:
Til amerikansk, fylt kylling må man naturligvis servere potetstapp. Her er en oppskrift som er kjempegod: http://frasjeltilmage.blogspot.com/2011/03/super-potetstapp.html Den eneste endringen jeg gjorde til dette måltidet var å skifte hvitløk ut med finhakket sjalottløk.

Super potetstapp og glaserte gulrøtter

Glaserte gulrøtter er en annen nydelig siderett til kyllingen. Skrell gulrøtter og skjær i passe store biter. Kok dem så vidt møre. Smelt 1-2 ss smør i en stekepanne og smelt 1-2 ss brunt sukker i smøret. Ha i gulrøtter og la glasere til alt er karamelisert.

Stekt sopp: Sopp skjæres i skiver og stekes i smør (jeg var så heldig å ha andefett, det ble godt det!) til all fuktighet er fordampet. Ha i fløte og kok til det tykner. Smak til med salt og pepper og masse hakket fersk persille.

Forslag til annet tilbehør: cherrytomater, kokt rosenkål og grønne bønner.

Stekt sopp og fylt kylling


Til venstre: fyll til overs etter at kyllingen var stappet. Til høyre: andebryst, ikke noe vi vanligvis serverer med dette, men havnet tilfeldigvis også på bordet under dette måltidet.2 kommentarer:

  1. Himla du, hvor avansert du er. Det ser jo bare helt himmelsk ut. Hvor lang tid bruker du på en slik middag? Mvh Nadine

    SvarSlett
  2. Takk, Nadine. Bruker jo et par timer. Jeg er blitt god på å planlegge og begynner tidlig. Fyllet kan lages lenge før (eller dagen før). Poteter kan skrelles tidlig. Hadde god hjelp av min søster til denne maten også :-) Heldig sånn!
    Katrine.

    SvarSlett