Søk i denne bloggen

lørdag 17. desember 2011

Hetlevikkaker

Jeg kommer fra bygden Hetlevik på Askøy utenfor Bergen. Her er jeg oppvokst, her har jeg mye slekt og venner, og her har jeg nå etablert meg selv med hus og familie. Navnet Hetlevik stammer fra ordet hatle som er en gammel versjon av hassel. Hetlevik heter Hetlevik fordi det var mange hasseltrær i denne viken. Det er dessverre ikke så mange trær igjen, og de fleste står på steder det er vanskelig å komme til. Men mine foreldre har et lite tre utenfor huset sitt, og jeg plukket de få nøttene som var på det i høst. De havnet i en herlig høstkake med myke, ferske hasselnøtter i.


Hadde jo vært kjekt men mange selvplukkede hasselnøtter som vi nå kunne lage julekaker av, men det måtte bli kjøpte hasselnøtter i stedet. Disse kakene ble kjempegode med deilig nøttesmak sammen med mørk sjokolade. Jeg erklærer dem herved som Hetleviks offisielle kaker som kan lages både til jul og ellers i året.

250 g hasselnøtter
3 store eller 4 små eggehviter
2,5 dl sukker
100-200 g mørk sjokolade
hvit sjokolade til å raspe over

Nøttene ristes i en forvarmet ovn på 185 grader i ca 5 min. Avkjøl. Gni nøttene mot hverandre i et håndkle for å løsne skallet. Fjern skallet og mal nøttene, gjerne i en kjøkkenmaskin.

Pisk eggehvite og ha ha i sukker og malte nøtter. Ha røren i en sprøytepose og lag stenger eller sett kakene på bakeplate med skje. Stek i 10 min på 175 grader.

Mine kaker ble veldig flytende og flate. Det passer bra, for da er det større overflate som må dekkes med sjokolade. Hvis kakene flyter i hverandre under steking skjæres de fra hverandre med en gang de tas ut av ovnen. La avkjøle på bakeplaten først og siden på rist.


Smelt mørk sjokolade over vannbad. Dypp kakene i sjokoladen, enten toppen eller endene hvis man har en stang. La sjokoladen avkjøles, og riv over hvit sjokolade før den stivner helt.


2 kommentarer:

  1. Nam! Desse såg utruleg gode ut. Trur eg må ta å prøva desse i nærmaste framtid :)

    SvarSlett
  2. Takk! Tror ikke du blir skuffet :-)

    SvarSlett