Søk i denne bloggen

søndag 30. oktober 2011

Engelsk pai

Engelsk cottage pie eller shepherd's pie. Mange navn og en veldig kjær rett. Den kan nok lages i utallige varianter, og jeg har her valgt en enkelt høstlig rett med kantareller og karbonadedeig. Når jeg leter litt rundt på nettet ser det ut som om den opprinnelig skal lages med lammekjøttdeig, et veldig godt alternativ på denne tiden av året.Potetmosen må være hjemmelaget og gjerne med gode ingredienser som fløte og smør. Da blir dette er fullverdig helgemiddag som med fordel kan serveres gjester. Den løftes ekstra med den finhakkede løken som blandes i. Gir en nydelig smak, og er et godt tips i andre anledninger også.

Til 4 personer:
500 g karbonadedeig
150 g bacon
500 g kantareller eller annen sopp
1 stor løk
2 ts worcestershiresaus
7,5 dl kjøttkraft
1 dl rødvin
750 g poteter
fløtemelk
1 ss smør
1-2 eggeplommer
salt, pepper, muskat
1 sjalottløk
panérmel
hakket, fersk persille

Finhakk løk og grovhakk sopp. Skjær bacon i terninger. Fres alt sammen til løken er myk og soppen tørr. Ha i kjøttdeig og worcestershiresaus og brun dette. Ha så i kraft og rødvin og la koke uten lokk i ca en halv time. Hvis sausen fremdeles er litt tynn etter en halvtime kan den bindes med en spiseskje Maizena utblandet i vann.

Mens kjøttsausen koker skrelles poteter og skjæres i like store biter. Kok poteter og sil av. Ta bort fra varmen. Spe med fløtemelk og smør og mos potetene. Når den har passe tykkelse haes eggeplommer i og blandes godt. Smak til med salt, pepper og nyrevet muskat. Bland til slutt i en finhakket sjalottløk.Ha først kjøttsaus i bunnen av en ildfast form, og potetstappen på toppen. Bruk gjerne en sprøytepose for å pynte ekstra med potetmosen, eller lag mønster med en gaffel. Ha panérmel på toppen og tynne flak smør oppå melet. Varmes i ovn, helst varmluft, på 175 grader (200 hvis ikke varmluft) i ca 15 min.

Strø hakket persille på toppen før servering.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar