Søk i denne bloggen

søndag 15. september 2013

Amerikansk hjortegryte

Hjort blir kanskje ansett som noe typisk norsk, men hjortedyr er å finne over hele verden. I Amerika er det også vanlig å gå på hjortejakt, og min bror som bor «over there» jakter hjort med armbrøst, av alle ting. Ikke ofte det blir fangst, men han synes det er veldig stas når han har hellet med seg.

Det er som regel lårstek og filetene som får mest oppmerksomhet på hjorten, men man grytekjøtt kan man lage nydelige retter som passer i høstmørket. Dette er en hjortegryte med spisskummen og tomater, og kjøttet og grønnsakene lager i seg selv en herlig kraft.

Hjort er et magert kjøtt og tåler i utgangspunktet lite varme. I oppskriften står det dermed at gryten bare skal trekke på ca 90 grader i 40 minutter. Allikevel fikk jeg beskjed av «jegeren» som jeg fikk grytekjøttet av, at dette skal du «koke ihjel». Jeg gjorde dermed som jeg fikk beskjed på. Kjøttet fikk småputre i gryten i ca 7 timer. Det virket. Kjøttet smeltet på tungen, gryten ble jevnet av at grønnsakene var kokt i stykker. Alle smakene var smeltet sammen. Helt fantastisk.

Gryten kan serveres med ris, byggryn, hele hvetekorn eller bare poteter. Og godt brød til. Hvis man vil gjøre det på amerikansk vis kan man servere med maisbrød til. Oppskrift på det finnes her: http://frasjeltilmage.blogspot.no/2013/02/lou-annas-original-triple-creole.html

Til 6 personer:
100 g bacon
1 stor løk, grovhakket
6 gulrøtter, i biter
2 ts spisskummen
1 ts tørket oregano
ca 1 kg grytekjøtt av hjort
2 bokser hermetiske plommetomater
4 dl vann
1 ts salt
1,5 dl rødvin
3 ss tomatpuré
chili etter eget ønske
1 boks røde bønner
1 boks hvite bønner

Skjær bacon i terninger og stek på middels varme til baconet er sprøtt og fettet har smeltet. Fjern baconet og skru ned varmen. Fres løk og gulrøtter i baconfett i ca 5 min, og strø på spisskummen, oregano og chili. Ha grønnsakene sammen med baconet.

Grytekjøttet deles i store biter og brunes i små porsjoner på sterk varme. Ha brunet kjøtt i en gryte sammen med bacon, grønnsaker, vann, salt, vin, tomater og tomatpuré. La småkoke i 6-7 timer under lokk. Følg med om det trengs mer væske.

Hell av væsken fra de hermetiske bønnene. Ha bønnene i gryten og varm opp. Smak gryten til med salt og chili. Ha også i litt mer spisskummen og oregano dersom ønskelig.


La høststormene bare komme!
1 kommentar: