Søk i denne bloggen

søndag 2. oktober 2011

Sjokoladepavlova

I Nigella Lawsons bok "Smak av sommer" (2006) har jeg funnet en oppskrift på en fantastisk sjokoladepavlova. Bunnen er fra oppskriften, men toppingen er litt annerledes. Den ble det først og fremst fordi det er vanskelig å finne friske bringebær så sent på høsten. Da er en god bringebærsaus laget av frosne bringebær en kjempegod erstatning. Midt på sommeren bruker jeg friske bær. Kremen er også litt annerledes enn originalen siden jeg har blandet den med med vaniljekrem.6 eggehviter
300 g sukker
3 ss kakaopulver
1 ts balsamico eller rødvinseddik
75 g hakket mørk sjokolade
2 dl kremfløte
1 ts sukker
2 dl vaniljekrem
125 g bringebær
1 1/2 ts tykk balsamico
50 g sukker
Ca 15 g mørk sjokolade, revet

Forvarm ovnen til 180 grader.

Pisk eggehviter stivt. Ha i sukker i tre omganger og pisk godt mellom hver gang. Pisk til marengsen er blank og stiv. Sikt kakao i marengsen, tilsett eddik og sjokolade og bland godt.

Ha bakepapir på stekeplaten. Tegn en sirkel på ca 23 cm i diameter (bruk et fat eller tallerken som mål). Legg marengsen i sirkelen og glatt ut kanter og toppen.Sett kaken i ovnen og skru temperaturen ned til 150 grader. La steke i ca 1 time. Kaken er ferdig når den er sprø utenpå, men fremdeles kjennes litt myk inni når man trykker forsiktig på den. Steng ovnen og sett døren på gløtt. Avkjøl kaken i ovnen.

For å lage bringebærsaus kjøres bærene i en hurtigmikser sammen med 50 g sukker og tykk balsamico. Når sausen er jevn presses den gjennom en finmasket sil for å få bort frøene.

Pisk kremfløte med en ts sukker. Pisk inn vaniljekremen.

Når kaken er kald tas den ut og veltes på et kakefat. Smør over kremen. Hell bringebærsaus i en tynn stråle over kremen i sikksakkmønster. Riv mørk sjokolade på toppen. Serveres med resten av bringebærsausen ved siden av.

Pavlovaen kan også serveres i etasjer. Her lagde jeg tre marengser og stablet dem oppå hverandre med både krem og bringebærsaus mellom lagene. Pyntet med revet sjokolade og bringebær på toppen. Ser flott ut, men advarer mot at den er helt umulig å skjære opp!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar