Søk i denne bloggen

torsdag 11. august 2011

Nasi Goreng (stekt ris)

En kjempegod wok-rett som kan gjøres enkel til en hverdagsmiddag eller man kan gjøre litt ekstra hvis man skal ha besøk. For eksempel kan scampi byttes ut med reker i lake, og man kan bruke ferdig strimlet kjøtt. Fullkornsris kan også brukes. Løkringene er i utgangspunktet til pynt og kan sløyfes, men er naturligvis veldig gode. Selleribladene gir også noe ekstra til smaken. Bruk gjerne de grønnsakene man liker selv.


Til 4 personer:
4 dl ris
3 egg
2-300 g rå scampi
4-500 g rødt eller hvitt kjøtt eller en kombinasjon av dette
1 chilipepper
1 stor løk
2 fedd hvitløk
2-3 ss soyasaus
salt og pepper (eller palmesukker i stedet for salt)
1 vårløk
sellerigrønt
Ca 11/2 dl nøytral olje
Minimais eller andre grønnsaker

Ris kokes i dobbel så mye vann som ris, og med en klype salt. Avkjøl.

Løken skjæres i ringer. De største ringene legges til side for å friteres. Bruk ca 1/3 av løken til det. Resten finhakkes. Hell 1-2 cm olje i en stekepanne eller wok. Bruker man wok trengs mindre olje siden den ikke er så vid i bunnen, ca 1-2 dl. La oljen bli varm og ha i løkringer. Stek til de er gyldenbrune. Snu ringene underveis så har man kontroll på at de ikke blir for brune. Legg ringene på kjøkkenpapir for å renne av oljen. Oljen i woken helles over i et kaffekrus og man kan bruke av den når man woker resten av maten.

Egg piskes sammen med 3 ss kaldt vann og litt salt og pepper. Stek en omelett. Avkjøl, og rull omeletten sammen for å skjære den i tynne strimler.

Bruker man fersk minimais må den kokes eller dampes på forhånd.

Scampi skrelles og kjøtt skjæres i tynne strimler. Press hvitløk og finhakk chili. Ha noen spiseskjeer av oljen i woken (eller i en stor stekepanne) og stek løk, hvitløk og chili. Etter 5-10 min haes kjøttet i og stekes godt på alle sider. Ha i scampi etter ca 2 min, og etter ca 2 min igjen haes ris og soyasaus i. Rør hele tiden så ikke risen setter seg fast i woken. Varm til slutt minimais i retten.

Smak til med salt og pepper eller bruk palmesukker i stedet for salt. Pynt med omelettstrimler, løkringer, sellerigrønt og en vårløk kuttet i ringer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar