Søk i denne bloggen

fredag 5. august 2011

Eksklusiv skalldyrsalatPå en regnværstung sommerdag måtte det lages noe for å få opp sommerstemningen! Skalldyrsalat kan man lage med uendelig mange muligheter. Det som skuffet meg litt var at jeg ikke fikk tak i blåskjell, det skulle vært med!! Ellers kan man bruke rå eller ferdigkokte råvarer, alt etter tid og tilgjengelighet. Type salat og grønnsaker tilpasses også etter smak og tilgjengelighet.

Aioli er et must, men den må ikke nødvendigvis være hjemmelaget. Ønsker man allikevel å gjøre det bør man begynne med aiolien slik at den kan stå og hvile i kjøleskapet mens salaten lages for at smakene skal sette seg.

Aioli:
3 eggeplommer
2 fedd hvitløk
1,5 dl nøytral olje (raps el solsikke)
1 dl extra virgin olivenolje
salt, pepper, kajennepepper
saften av 1/2 sitron
1 ss hakket, fersk dill

Eggeplommene må ha romtemperatur. Pisk dem sammen med knust hvitløk. Tilsett først noen dråper nøytral olje mens man pisker kraftig, og tilsett resten av den nøytrale oljen i en tynn stråle mens man hele tiden pisker godt. Fortsett med olivenolje, og pisk til en tykk masse. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Ha til slutt i dill. La stå en stund i kjøleskapet for at smakene skal sette seg.
Salat til 4 personer:
1/2 isbergsalat
1 beger ruccolasalat
2 sikorisalater
2 stenger selleri
1 rød paprika
2 vårløk
2 avocado
2 tomater
500 g rå scampi eller kokte, ferske reker
500 g kamskjell
8 krabbeklør (vanlig eller kongekrabbe)
1 nett blåskjell
4 egg
persille

Til å koke blåskjell i:
1 løk
Evt. andre grønnsaker som gir god smak, som selleri, gulrot, hvitløk, purre
1 glass tørr hvitvin (valgfritt)
1 boks hakkede tomater

Salat vaskes og tørkes godt. Rives grovt og fordeles utover 4 tallerkener. Finhakk selleri og skjær paprika i strimler, og fordel på tallerkenene.

Egg kokes akkurat harde og avkjøles. Scampi stekes på hver side og krydres med salt og pepper. Kamskjell gis også en stekeskorpe på hver side og krydres med salt og pepper. Krabbe renses. Blåskjell vaskes i kaldt vann. Surr løk og evt andre grønnsaker som gir god smak til blåskjell i en stor gryte med plass til blåskjellene. Hell over et glass tørr hvitvin og la koke inn (valgfritt). Ha til slutt i en boks hakkede tomater og kok opp, smak til med salt og pepper. Ha blåskjellene i gryten og kok med lokk i ca 10 min. Rist på gryten etter 5 min.

Legg scampi (eller reker), kamskjell, krabbekjøtt, blåskjell med skall og halve egg i små hauger oppå salaten på tallerkenen. Avocado skjæres i strimler og legges i midten, med tomatbåter oppå. Vårløk finhakkes og strøs på topp. Til slutt setter man persille i store dusker rundt om i salaten. Serveres med fint brød, aioli og musserende i glasset!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar