Søk i denne bloggen

onsdag 15. juni 2011

Pecanostekake


Dette er den egentlige bursdagskaken min i år. Selv om jeg lagde rabarbrakake på selve dagen er dette kaken jeg etter nøye vurdering fant ut at er en av de beste jeg vet, og en jeg har veldig lyst til å bruke mye tid på å lage. Den er litt tidkrevende, men ikke så vanskelig og veldig verdt det.

Dette er en oppskrift jeg har funnet i en kokebok om cajunmat, og er en ekte amerikansk ostekake med mye godt i. Den har fire steg å komme gjennom, og ønsker man å gjøre enda litt mer kan man også karamellisere pecannøttene på toppen! Ingrediensene er er lik boken, men fremgangsmåte har jeg tilpasset etter eget ønske.

Man begynner med kjeksbunnen:
125 g Digestivekjeks
50 g finhakkede pecannøtter
50 g brunt sukker
75 g smeltet smør

Knus kjeksene og bland med sukker og pecannøtter. Bland i det smeltede smøret. Ha bakepapir i bunnen av en rund form, og press blandingen utover bunnen og litt oppover kanten. Stek i ovn på 180 g i 8 minutter, og avkjøl.


Ostefyll:
200 g sukker
400 g kremost naturell
1 beger ricottaost
2 ts sitronsaft
1 ts vaniljeekstrakt
3 egg

Bland ost og sukker godt sammen. Ha i sitronsaft og vaniljeekstrakt og bland videre. Ha i ett og ett egg om gangen og rør godt mellom hvert av dem. Sett til sides mens man lager pecankaramell:

50 g smør
100 g brunt sukker
60 ml kremfløte
2 ts lys sirup
25 g finhakket pecannøtter
1/2 ts vaniljeekstrakt

Smelt smøret på lav varme, og ha umiddelbart i sukker, kremfløte og sirup. Når sukkeret har smeltet haes pecannøttene i. Kok på middels varme mens man rører hele tiden i 3 minutter. Ta bort fra platen, og ha til slutt i vaniljeekstrakt.

Ha først 1/3 av ostefyllet over kjeksbunnen. Ha så 1/3 av karamellsausen over ostefyllet i en tynn stråle mens man lager sikksakkmønster over hele fyllet. Ha et nytt lag med 1/3 ostefyll, og igjen 1/3 av karamellen. Ha i resten av ostefyllet og resten av karamellsausen. Stek kaken på 180 grader i ca 1 time til toppen av kaken er gylden. Anbefaler å sette på en bakeplate da det kan renne litt fra formen.
Avkjøl kaken og sett kaldt helst natten over eller minst 5 timer før servering.

Før servering bør kaken ha blitt litt varmere enn kjøleskapstemperatur. Ta av ringen fra kakeformen før servering. Lag en enkel topping til kaken  ved å blande ca 1 dl kesam med 50 g melis, 1 ts vaniljeekstrakt og 1 ts sitronsaft. Ha glasuren over ostefyllet og pynt med karamelliserte pecannøtter på toppen:

50 g hele pecannøtter 
50 g sukker 
50 g lyst brunt sukker 
ca 3 ss vann


Bland sukker og vann og kok opp under omrøring. Sett lokk på pannen og la koke i 1 minutt. Ta av lokket igjen og la sukkermassen koke til myk karamell mens man rører hele tiden, ca 110 grader C. Ha så i hele pecannøtter og la de dekkes helt med karamell. La nøttene renne av på et bakepapir. Pynt kaken med nøttene når de er avkjølte.


Kilde: Marjie Lambert, Cajun cooking, 2001.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar