Søk i denne bloggen

søndag 12. juni 2011

Salatbord

Skal man ha gjester som sommeren liker jeg heller å lage mange forskjellige salater i stedet for varm mat. Med hjemmelaget brød, godt pålegg og frisk salat er det et nydelig, komplett måltid! Det beste er at alt kan lages klar på forhånd, og når gjestene kommer er det bare å sette alt på bordet, og man slipper å stå i kjøkkenet mer.

Jeg har fire salater som jeg varierer mellom, eller jeg lager alle fire hvis det er mange som kommer:
waldorfsalat, kylling i karri, rekecoctail og italiensk salat. Basisen er nesten lik i alle salatene: halvpisket kremfløte ispedd majones. Mengden er litt forskjellig fra salat til salat.

Waldorfsalat:
1/2 sellerirot
1 1/2 grønt eple
en håndfull druer
en håndfull valnøtter
2 dl kremfløte
4 ss majones
2 ts sitronsaft
1 ts paprikapulver
salt og pepper

Sellerirot kokes akkurat mør i lettsaltet vann. Avkjøl. Skjæres i terninger. Eple skjæres også i terninger, druer i to eller fire, og valnøtter grovhakkes. Ha alt i en skål.

Kremfløte halvpiskes. Ha i majones, sitronsaft, paprikapulver, salt og pepper. Bland godt og hell over det andre. Bland alt sammen og smak om det er passe med salt og pepper. La stå noen timer for at alt skal sette seg.


Kylling i karri:
2 kyllingfileter
1 1/2 grønt eple
1 1/2 dl kremfløte
4 ss majones
2 ss karripulver
Ca 1/2 ts salt
svart pepper

Kyllingfiletene stekes tildekket i ovn med varmluft, 200 grader, i ca 15 min. Uten varmluft tar det ca 20 min. Ta ut av ovnen og la hvile, fremdeles tildekket, til avkjølt. Skjær i terninger. Eple skjæres også i terninger. Ha alt i en skål.

Kremfløte halvpiskes. Ha i majones, karri, salt og pepper. Bland godt og hell over kylling- og eplebitene. Bland alt sammen og smak om det er passe med salt og pepper. La stå noen timer for at alt skal sette seg.Rekecoctail:
1 liten boks med reker (eller tilsvarende mengde ferske reker)
1 liten boks med aspargestopper (Eller tilsvarende mengde ferske og kokte)
Ca 100 g isbergsalat eller annen grønn salat
1 dl kremfløte
1 dl majones
1 ss sherry
1 ss chilisaus (ex. tabasco)
Salt og pepper

Renn av reker og aspargestopper. Salat skjæres i små strimler. Ha alt i en skål.

Kremfløte halvpiskes. Ha i majones, sherry, chilisaus, salt og pepper. Bland godt og hell over det andre. Bland alt sammen og smak om det er passe med salt og pepper. La stå noen timer for at alt skal sette seg.

Italiensk salat:
1 gulrot
1/4 hodekål (ca lik mengde til gulroten)
1/3 sellerirot
1 grønt eple
150 g kokt skinke
1,5 dl majones
1,5 dl rømme
1 ss eplecidereddik
1 ts sukker
salt og pepper

Gulrot, kål, sellerirot og eple finsnittes, gjerne i en kjøkkenmaskin. Skinken skjæres også i fine strimler. Ha alt i en skål.

Dette er den eneste av salatene der man ikke bruker kremfløte, og i stedet rømme. Bland majones og rømme, og tilsett eddik, sukker og salt og pepper. Bland godt og hell over det andre. Bland alt sammen og smak om det er passe med salt og pepper. La stå noen timer for at alt skal sette seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar