Søk i denne bloggen

torsdag 25. april 2013

Hvit sjokoladefondant med rabarbrasorbet og kaffekrokan


Jeg har laget den perfekte desserten!! En nydelig rett med balanse mellom søtt, surt og bittert, mellom varmt og kaldt, mellom sprøtt og mykt. Rett og slett en fantastisk kombinasjon, og jeg er veldig stolt av resultatet.

Mens vi venter på rabarbrasesongen bruker jeg opp resten av rabarbraen som jeg har i fryseren fra i fjor. Den smaker bedre som syrlig sorbet! Jeg bruker alltid saltet smør i kaker, for jeg liker de søte kakene litt salte. Man kan også tilsette litt salt i røren om man vil. Kaffekrokan er en ypperlig, litt bitter finish på salt, søtt og syrlig. Enkel å lage selv også.

Sorbeten bør lages dagen før. Gi den også en time eller to i fryseren etter at den har vært i ismaskinen. Krokanen kan lages flere dager i forveien. Hvis den lages sammen dag må man i hvert fall gi den en time for å avkjøles helt. Sjokoladefondanten skal være rykende varm. Man kan måle opp ingrediensene på forhånd, men ikke blande noe sammen før rett før servering av dessert. 

Hvit sjokoladefondant
2 egg
2 eggeplommer
85 g sukker
85 g smør
100 g hvit sjokolade
60 g hvetemel

Grovhakk sjokoladen. Smelt smør og sukker sammen, og smelt litt og litt sjokolade om gangen i smøret. Pisk egg og eggeplommer godt sammen. Hell eggene i sjokoladeblandingen i en tynn stråle mens man rører hele tiden. Ha til slutt i hvetemel og bland sammen.

Former smøres godt og strøs med hvetemel eller sukker. Silikonformer er best hvis man ønsker å ta kakene ut av formene. Fordel kakerøren i formene. Fyll dem bare 2/3 opp. Bruk flere former hvis det er for mye røre til 4 kaker.

Stek kakene i forvarmet ovn på 200 grader i 8-10 min. Det er alltid lurt å steke en prøvekake først mens man tar tiden. Steketiden kan variere avhengig av størrelsen på formene og styrken på ovnen. Kakene skal være tørre på toppen, men flytende inni.

Rabarbrasorbet
500 g rabarbra, gjerne fryst
saften av ½ sitron
200 g sukker
1 dl vann

Kok opp rabarbra, sitronsaft, sukker og vann. La koke til all rabarbraen er skikkelig gjennomkokt. Smak til om balansen mellom surt og søtt er ok, og tilsett mer sukker eller sitronsaft om nødvendig. Avkjøl i kjøleskap natten over. Kjør rabarbraen i en ismaskin til passe tykk. Sett i fryseren for å bli passe frossen til å lage kuler.

Kaffekrokan
1 håndfull hele kaffebønner
100 g sukker
½ ss sirup

Pulser kaffebønnene i en food processor med kniv til de er grovmalte. Legg et ark bakepapir på en flate som tåler sterk varme. Smelt sukker i en stekepanne med litt sirup. Ikke rør i blandingen, for å fordele sukkeret kan man snu litt på stekepannen, helle blandingen utover. La sukkeret boble til det begynner å få fin brunfarge. Når karamellen har fått passe brunfarge blandes kaffebønnene raskt i, og helles den utover bakepapiret. La avkjøle helt før krokanen knuses i en morter eller med et kjevle. Den kan også pulseres i food processoren.

Server en sjokoladekake pr person. Legg en eller to kuler rabarbrasorbet ved siden av og strø kaffekrokan på toppen. Herlighet så godt!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar