Søk i denne bloggen

søndag 22. januar 2012

Troika-kake


Når mammas bursdag skal feires ville jeg lage Troika-kake til henne. Mamma elsker sjokoladen Troika, og jeg så en oppskrift på Manuelas blogg for en stund tilbake, og har ventet på en anledning til å prøve den. Jeg er nok ikke like kunstnerisk anlagt når det gjelder utførelse og presentasjon av kakene min som Manuela er, men god ble den. Veldig god!! Ingenting kan gå gale med så mye sjokolade :-)

Kaken består av fire deler, og er en skikkelig luksuskake. Bunnene er en lett og luftig sjokolademoussebunn. Oppå der legges et lag marsipan, oppå der igjen haes på gele, og på toppen legges et godt lag med sjokoladekrem. På bloggen til Passion 4 Baking er det masse flotte, beskrivende bilder i tillegg til oppskriften: http://www.passionforbaking.com/blog/2011/03/12/troika-cake-deluxe/ Jeg følger oppskriften i det store og hele, men ikke helt slavisk.

Jeg begynner med kremen siden den skal stå en god stund for å bli skikkelig avkjølt.
5 dl kremfløte
225 g mørk sjokolade
1 ts vaniljeekstrakt eller -essens

Grovhakk sjokoladen. Kok opp kremfløte og hell over sjokoladen i en tynn stråle mens man pisker godt. Rør til sjokoladen er helt smeltet. Sett til avkjøling, men rør i kremen hvert 15. minutt i begynnelsen og siden hver halvtime, helt til kremen er helt avkjølt (tar noen timer). Før kremen haes på kaken piskes den stiv og luftig med en mikser.

Bunn:
115 g mørk sjokolade 70 %
75 g sukker
6 egg
3 dråper sitronsaft

Smelt sjokoladen i mikrobølgeovn eller over vannbad. Viktig at sjokoladen blir avkjølt igjen før den blandes i eggene, men den skal fremdeles være flytende.

Skill eggene. Visp en stiv eggedosis av eggeplommer og halvparten av sukkeret. Ha i den avkjølte, flytende sjokoladen, og visp den godt inn. Stivpisk eggehviter med resten av sukkeret og sitronsaft. Vend forsiktig eggedosisen sammen med eggehvitene.

Ha bakepapir i en liten langpanne med høye kanter, 30 x 30 cm eller tilsvarende. Hell røren i pannen, og stek på 175 grader i 15-20 min. La avkjøle i formen.

Marsipan: Kjelve ut 400 g marsipan med litt melis om nødvendig til å passe oppå sjokoladebunnen. Før jeg legger den oppå har jeg litt sjokoladekrem som ikke er pisket ennå oppå bunnen slik at marsipanen får litt feste.Gele:
2 pk gelé, enten jordbær eller bringebær. Jeg brukte bringebær siden den er friskere.
1,5 dl kokende vann
0,5 dl presset sitronsaft
1 glyserol (valgfritt)

Kokende vann blandes med gelépulveret. Rør godt til alt er løst opp. Tilsett sitronsaft og eventuelt glyserol. Sistnevnte er ikke nødvendig, men gir en enda stivere gelé. Sett kaldt og la stå til den ikke er helt flytende lenger og kan smøres utover marsipanen. Når den er smurt utover må kaken stå kaldt til geleen er helt stiv.

Til slutt smøres et tykt lag pisket sjokoladekrem oppå geleen. La stå kaldt en stund til før kaken taes ut av formen og skjæres i stykker. Har man krem til overs kan man pynte på toppen. Dette er en bombe, mer snop enn kake, og fantastsik god.

4 kommentarer:

 1. Sv: Den var kjempe god. Hvis du er svak for banan, sjokolade, kanel eller alle saman (sånn som meg), er den absolutt å anbefala. Neste gong eg lagar den tenkte eg å prøva meg med ein anna sjokolade, kanskje appelsinsjokoalde ;)

  SvarSlett
 2. Arrrrrgh... søren ta`deg altså!! Denne kaken ser bare helt fantastisk god ut!! Spørs om ikke jeg må prøve meg på den ved en anledning!!

  Hvor lang tid tror du det tok å lage den?

  Er så heldig at jeg får handle inn det jeg trenger på jobben sin konto, og kan bake av hjertens lyst - så lenge jeg deler med kollegaene mine :-) Men ser for meg at dette kanskje er en kake det tar en del timer å lage?! Hm...

  SvarSlett
 3. He he! Kjekt at den frister. Den tok noen timer, men selvfølgelig litt venting innimellom. Kremen er kjapp å røre sammen, men trenger en 2-3 timer å kjøle seg skikkelig ned på. Bunnen bruker du 10-15 min + steking. Geleen trenger også til sammen ca 1-1 1/2 timer på å stivne skikkelig. Og så bør kaken stå ca 20 etter at kremen er lagt på. Så en 3-4 timer bør man sette av for å unngå stress.
  Luksus å kjøpe på jobbens konto, vet ikke om jeg hadde klart å styre meg :-)

  SvarSlett