Søk i denne bloggen

mandag 18. april 2011

Amerikansk kjøttpudding med soppsaus

Amerikansk kjøttpudding har veldig mye godt i seg, og tar dermed ganske lang tid å lage. Men det er utvilsomt verdt det. Dette er en kjøttpudding med varme kryddersmaker og mye grønnsaker. Og ekte amerikansk kjøttpudding skal serveres med erter, fløtesaus og potetstappe.

Til 6 personer trenger man 800 g kjøttdeig/karbonadedeig samt noen desiliter ketchup eller tynne skiver bacon til toppen.

Trinn 1:
2 gulrøtter
¼ sellerirot
½ purre
½ løk
2 fedd hvitløk
½ paprika

Alt skrelles og skjæres i store stykker, og kjøres deretter i en kjøkkenmaskin til alt er finmalt. Stekes i noen spiseskjeer olje sammen med tørket basilikum og timian på medium varme i 15-20 minutter. Avkjøl.

Trinn 2 (kan forenkles):
2 skiver brød
2 ss olje
1 ss spisskummen
1 ss paprikapulver
1 ts hvitløkpulver
1 knivsodd kajennepepper.

Skjær skorpene av brødet og skivene i terninger. Bland oljen med krydderene. Bland brødterningene med krydderblandingen og legg utover en ildfast form. Rist i ovn på 200 grader i ca 12 min. Rør rundt på terningene ca hvert tredje minutt. De skal være sprøe og gylden når de er ferdige. Avkjøl og mal terningene i kjøkkenmaskinen.


Forenklet: En snarvei gjennom trinn 2 er å tilsette 2 ss panérmel og krydderene direkte i trinn 3.

Trinn 3:
2 dl matfløte
1 dl ketchup
2 egg
1 ss worchestershiresaus
Masse hakket, fersk persille
1 ts salt
Masse kvernet svart pepper

Bland fløten med de andre ingrediensene. Ha kjøttdeigen i kjøkkenmaskinen og ha i fløteblandingen. Ha i grønnsaker fra trinn 1 og malte brødterninger fra trinn 2. Bland godt. Hvis kjøttpuddingen virker fast kan den spes med melk eller vann.


Soppsaus:
½ løk
250 g sopp
1 fedd hvitløk
1 ts eplesidereddik
1 ts tomatpuré
1 ts sukker
1 liter buljong
1 dl kremfløte

Løk finhakkes og hvitløk presses. Stekes på lav varme i en spiseskje smør i ca 5 min. Skru opp varmen litt og ha i sopp i skiver eller strimler. Stek til soppen er myk. Skru opp varmen på fullt, og ha i en teskje eplesidereddik. Stek i ett minutt og ha i buljong, tomatpuré og sukker. Kok opp og la småkoke i ca 15 min.

Ha til slutt i kremfløte og la koke til sausen tykner. Smak til med salt og pepper.

 

Ha kjøttdeigen utover i en ildfast form. Dekk toppen med et lag ketchup eller med tynne skiver bacon for at den ikke skal tørke ut under steking. Stekes på varmluft 175 grader i ca 45 min. Skjær i midten for å se om den er ferdig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar