Søk i denne bloggen

mandag 15. oktober 2012

Paradissyltetøy

Min farmor lagde alltid paradissyltetøy. Det er syltetøy av epler, pærer og plommer, like deler av alle tre sortene. Har ikke forsket noe videre på hvor navnet kommer fra, men det føles jo litt som om man er i paradis nå om høsten, og det bare bugner av frukt på trær og busker! For noen er kanskje paradis en sydhavsøy. Da kan man lage syltetøy av ananas, mango og papaya!


Bruk like deler av epler, plommer og pærer. Bruk lyse plommesorter med mykt skall, slik som Viktoriaplommer. Eplene jeg har brukt kommer fra hagen, pærene fra Hardanger og plommene via Coop fra Italia!! De norske plommene er dessverre spist opp allerede.

Fjern steinene fra plommene og skjær dem i 2 eller 4, litt avhengig av størrelsen. Epler og pærer skrelles og kjernehus fjernes. Skjær i mindre biter. Oppbevar gjerne epler og pærer i sitronvann mens man skreller for å unngå at de blir brune. Kok opp frukt med ca 1 cm vann i bunnen av gryten. Kok til all frukten er mør, ca 10-15 min. Fyll på med vann hvis det virker som det blir tørt.

Til 2 kg frukt brukes 500 g sukker, og syltepulver etter anvisning på pakken (vanligvis 1 pakke til 2 kg). Bland sukker og syltepulver godt. Ta gryten med kokt frukt av platen og rør i sukker til alt er oppløst. Hell syltetøy på rene, varme glass. Ta av litt i en skål, og spis mens det ennå er lunkent ;-)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar