Søk i denne bloggen

lørdag 20. oktober 2012

Ostekake med blåbærgranité og kokos


En minimalistisk ostekake på alle måter utenom smak. Har laget den i små porsjonsformer, og hvert lag har få ingredienser. Rent og ryddig, og utrolig godt. Både ostesmaken og blåbærene får briljere og passer perfekt sammen.

Dette er mitt siste bidrag i Tines konkurranse Norges Beste Ostekonkake som varer ut oktober. Du finner den og mine andre to bidrag her: http://norgesbesteostekake.tine.no/ Stem gjerne eller legg i igjen en kommentar.

Oppskriften er beregnet til seks små porsjonsostekaker:

Blåbærgranité:
Granité ligner på sorbetis, men den fryses uten å røres i. Man skal raspe i den med en gaffel ca en gang i timen for å få skikkelig granité. Også før servering raspes den med en gaffel, og det frosne raspet strøs over ostekaken.

1 dl vann
80 g sukker
4 dl blåbær
3/4 ts sitronsyre

Kok opp vann og rør ut sukkeret i vannet. Avkjøl. Rør blåbær med sukkervannet enten for hånd eller på laveste fart i en kjøkkenmaskin. Bærene skal ikke knuses, men røres til de fleste sprekker av seg selv. Ca 15 min. Ha i sitronsyre helt mot slutten.

Etter ca 2 timers frysing

Hell blåbærene i en lav, avlang form og sett i fryseren. Etter en time raspes det som er frossent langs kanten løst, og man fryser på nytt. Gjenta ca hver halvtime til isen er helt frossen (tar ca 4 timer).

Bunn av Gjendekjeks:
Gjendekjeks inneholder kokos, en veldig god kombinasjon til den myke osten og de syrlige blåbærene.

100 g smør
100 g Gjendekjeks

Smlet smøret, og knus kjeksene. Bland sammen og fordel i seks porsjonsskåler. Sett til avkjøling.


Ostefyll:
Til fyllet kan man bruke kremost naturell eller kremost med vaniljesmak. Jeg ville gjerne prøve Tines kremost til baking med vanilje denne gangen, men de hadde ikke på butikken der jeg handlet nå før helgen. Det går helt fint, for jeg er sikker på at min ekte Madagascar Bourbon vaniljeekstrakt med 35 % alkohol er like god erstatning.

400 g kremost naturell
1,5 ss vaniljeekstrakt
2,5 dl melis

Pisk kremost med melis, og ha i vaniljeekstrakt. Pisk godt slik at det kommer mye luft inn i osten. Den vil da få konsistens som ligner fromasj etter en stund i kjøleskapet. Når kjeksbunnen er avkjølt fordeles ostekremen i skålene. La avkjøle i kjøleskap, men ta ut i romtemperatur ca 1/2 time før servering.Isen bør tines litt før den raspes med en gaffel og fordeles over ostekremen. Ha en teskje kokos over graniteen og server.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar