Søk i denne bloggen

lørdag 3. august 2013

Bløtkake med rørte bær

Det er ikke så ofte jeg får lyst på ekte bløtkake med sukkerbrødbunn og krem, men når man har friske, selvplukkede bær er det ikke mye annet som passer så godt til som akkurat bløtkake. Bærene får briljere, mens sukkerbrød og krem er perfekte støttespillere. Rørte bær mellom lagene gjør kaken frisk, fargerik og innbydende. Man kan bruke all slags bær. Vi hadde akkurat kjøpt norske jordbær, og selv plukket masse blåbær. Dermed ble det både rørte blåbær og rørte jordbær i denne kaken. Bringebær passer også. Og på toppen kan man bruke både solbær, stikkelsbær og rips. Dette er en enkel kake, men med slike herlige råvarer bør man ikke rote det til med konkurrerende smaker.

Sukkerbrødbunn:
4 egg
150 g sukker
75 g hvetmel
75 g potetmel
2 ts bakepulver

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i mel og bakepulver og bland forsiktig i eggedoisien. Bruk en slikkepott og skjær melet gjennom eggedosisen uten å ødelegge alle luftboblene. Hell i form og stek i 35 min på 200 grader. Avkjøl kaken i formen, opp ned på en rist.

Rørte bær
Når man rører bær skal man røre og ikke skvise eller kneke. Blåbær skal røres forsiktig med sukker til de sprekker av seg selv. Det tar ca 20-30 min. Til 500 g bær brukes ca 1 dl sukker, eller etter smak. Jordbær bør først skjæres i mindre biter før de røres sammen med sukker. Bruk samme mengde sukker som til blåbær, eller litt mindre hvis bærene er søte og gode fra før. Man kan bruke en kjøkkenmaksin med rørevisp på svakeste styrke om man ikke vil røre selv. Ellers synes jeg det å røre bær er en super aktivitet i solveggen!

Krem:
Til en stor bløtkake som deles i tre deler trengs 4-5 dl kremfløte. Tilsett 1 ss sukker og pisk kremen stiv. Man kan også ha litt vanilje i kremen.

Sette sammen:
Når sukkerbrødet er helt avkjølt tas det ut av formen, og deles i tre. Legg bunnen på et kakefat. Bunnen kan dynkes med melk eller sitronbrus, men det er som regel nok væske i rørte bær til at det ikke er nødvendig å dynkte med noe annet. Jeg brukte bare de rørte jordbærene. Smør deretter ut et lag med krem.

Legg på midteste del av kakebunnen. Ha på rørte blåbær og krem, og legg på toppen. Smør krem både på toppen og på sidene og pynt med friske bær. Kan ikke bli bedre!! Deilig med bærsommer.
Det er ikke så ofte jeg får lyst på ekte bløtkake med sukkerbrødbunn og krem, men når man har friske, selvplukkede bær er det ikke mye annet som passer så godt til som akkurat bløtkake. Bærene får briljere, mens sukkerbrød og krem er perfekte støttespillere. Rørte bær mellom lagene gjør kaken frisk, fargerik og innbydende. Man kan bruke all slags bær. Vi hadde akkurat kjøpt norske jordbær, og selv plukket masse blåbær. Dermed ble det både rørte blåbær og rørte jordbær i denne kaken. Bringebær passer også. Og på toppen kan man bruke både solbær, stikkelsbær og rips. Dette er en enkel kake, men med slike herlige råvarer bør man ikke rote det til med konkurrerende smaker.

Sukkerbrødbunn:
4 egg
150 g sukker
75 g hvetemel
75 g potetmel
2 ts bakepulver

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i mel og bakepulver og bland forsiktig i eggedosisen. Bruk en slikkepott og skjær melet gjennom eggedosisen uten å ødelegge alle luftboblene. Hell i form og stek i 35 min på 200 grader. Avkjøl kaken i formen, opp ned på en rist.

Rørte bær
Når man rører bær skal man røre og ikke skvise eller kneke. Blåbær skal røres forsiktig med sukker til de sprekker av seg selv. Det tar ca 20-30 min. Til 500 g bær brukes ca 1 dl sukker, eller etter smak. Jordbær bør først skjæres i mindre biter før de røres sammen med sukker. Bruk samme mengde sukker som til blåbær, eller litt mindre hvis bærene er søte og gode fra før. Man kan bruke en kjøkkenmaskin med rørevisp på svakeste styrke om man ikke vil røre selv. Ellers synes jeg det å røre bær er en super aktivitet i solveggen!

Krem:
Til en stor bløtkake som deles i tre deler trengs 4-5 dl kremfløte. Tilsett 1 ss sukker og pisk kremen stiv. Man kan også ha litt vanilje i kremen.

Sette sammen:
Når sukkerbrødet er helt avkjølt tas det ut av formen, og deles i tre. Legg bunnen på et kakefat. Bunnen kan dynkes med melk eller sitronbrus, men det er som regel nok væske i rørte bær til at det ikke er nødvendig å dynke med noe annet. Jeg brukte bare de rørte jordbærene. Smør deretter utover et lag med krem.


Legg på midterste del av kakebunnen. Ha på rørte blåbær og krem, og legg på toppen. Smør krem både på toppen og på sidene og pynt med friske bær. Kan ikke bli bedre!! Deilig med bærsommer.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar