Søk i denne bloggen

lørdag 24. august 2013

Forleng sommeren med fiskesuppe på rekeskall

Det aller beste med å lage fiskesuppe er at man får en nydelig rett nesten uansett hva man har i den. Det er veldig mange fisketyper som egner seg, samtidig som nesten alle grønnsaker passer i suppen. Jeg liker best å lage suppe å den hvite fisken som jeg har for hånden. Sei gir veldig god og mye smak. Av grønnsaker passer alle slags rotgrønnsaker godt, og disse avgir også mye god smak.

Den aller beste suppen med mest smak lages av det man tror man ikke har bruk for og som man vanligvis kaster bort. For eksempel er denne suppen laget på rekeskall, fiskeben, fiskehode og skallet på selleriroten. Koker man kraft må man ikke skrelle grønnsakene, bare vaske dem godt. Skallet har mye smak og det er synd når den fjernes. Man koker kraft på skallet og har selve grønnsakene i suppen.

Mengder er vanskelig å oppgi til en slik suppe, men jeg prøver med omtrentlige mål. Bruk det man har for hånden, og smak til underveis. Oppskriften her er til ca 2 liter suppe.

Rekeskall etter ca 250 g reker
Fiskeben og -hode til en fisk på ca 1 kg (eller 2 på 500 g)
1 sellerirot
1 løk
1 purre
3 gulrøtter
2 båter hvitløk
1 bunt persille
2 poteter
ca 200 g fiskefilet
salt og pepper
ca 1 dl fløte
100 g pillede reker

Rekeskall legges utover en ildfast form, og tørkes i ovn på 180 g i ca 30 min. Fiskeben skylles i kaldt vann, det bør være minst mulig blod på ben og hode. Fjern øynene fra fiskehodet da de kan gjøre suppen uklar eller grumsete.

Bruk bare skallet på selleriroten. Vask det godt og skjær i biter. Bruk hele løken, også skallet. Vask og skjær den i båter. Bruke hele, knuste hvitløksfedd. Bruk 1 hel gulrot, vasket og skjært i store biter. Bruk det ytterste, groveste laget av purren, vask det godt og skjær i biter. Vask til slutt persillen, og bruk stilkene i kraften. 
Surr grønnsakene i nøytral olje i ca 5-10 min. Ha i tørket rekeskall og fiskerester, og hell på ca 2,5 liter vann. Kok opp og la småkoke i ca 60 min. På slutten av koketiden smakes kraften til med nok salt og pepper. Ta så bort fra indirekte varme, og la trekke i 60 min til (ikke la kraften koke lenger, da kan den bli bitter).

Sil suppen, gjerne gjennom et klede for å unngå småpartikler som rekeben og følehorn. Skjær sellerirot, gulrøtter og poteter i små terninger. Finhakk purren. Kok opp kraften og kok grønnsakene møre i kraften, gjerne uten lokk for å koke kraften litt inn. Dette tar ca 15 minutter. Ha i fløte og kok opp igjen. Ha så i fiskefilet, og la fisken trekke i suppen. Smak om det trengs mer salt og pepper. Finhakk persille og bland i. Server suppen med pillede reker på toppen og godt brød ved siden av.

Denne suppen smaker sommer, og har man fisk i fryseren passer den ypperlig utover høsten når temperaturen ute synker, men man ønsker å holde på sommeren så lenge som mulig.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar