Søk i denne bloggen

lørdag 10. november 2012

Lammefilet med grønnsaker i rømmesaus og myntegelé


Indrefilet av lam er en sjelden delikatesse. Ikke lett å oppdrive, men hos en slakter utenfor Bergen fikk vi tak i (Brakstad). Mørt, deilig lammekjøtt passer med myntegelé og høstens grønnsaker. Hadde lyst på kantareller, men sesongen er visst over allerede. Falt for disse småsoppene i stedet. Det sto gourmetsopp på pakken, og jeg er solgt. Smakte veldig godt sammen med rosenkålen og rotgrønnsakene.


Myntegelé:
Myntegelé kan lages på mange forskjellige måter, og den vanligste er nok med eplesaft. Jeg hadde ikke tålmodighet til det, og fant på min egen enklere måte. Resultatet ble en deilig søt gelé med mye myntesmak. Man trenger:

1 potte mynte
1 dl kokende vann
75 g sukker
2 plater gelatin
Valgfritt: grønn matfarge


La myntebladene trekke i nesten kokende vann i ca 30 min. La så bladene ligge i vannet til det er avkjølt. Kjør blandingen med en stavmikser til alle myntebladene er finmalte. Legg to plater gelatin i bløt i fem min. Kok opp mynteblandingen og bland i sukker. Rør til alt sukkeret er oppløst. Hvis man ønsker en finere grønnfarge tilsettes litt matfarge. Geleen kan ellers bli ganske brun.

Smelt gelatin i mikrobølgeovn eller i noen spiseskjeer kokende vann. Hell smeltet gelatin i en tynn stråle i mynteblandingen mens man rører hele tiden. Hell på glass og la avkjøle. Oppbevar i kjøleskap.


Middag til 4 personer:
4 ciabattarundstykker
ca 600 g indrefilet av lam eller får
500 g rosenkål
300 g kantareller eller annen god sopp
1 stor gulrot
1/2 sellerirot
1-2 persillerot
1 løk
2 fedd hvitløk
1 beger rømme
1 ss sennep
1 ts timian
salt og pepper

Finhakk løk og knus hvitløk. Skrell rotgrønnsaker og skjær i små terninger. Rens rosenkål. Skjær store rosenkål i to eller fire. Skjær sopp i passende biter. Stek soppen mør og sett til side. Surr løk på middels varme til den er blank. Tilsett hvitløk, rosenkål og rotgrønnsaker og surr videre på middels til svak varme i 10 min. Ha på ca 1 dl vann og 1 ts timian, legg på lokk og kok til grønnsakene er ferdige, men har litt tyggemotstand. Tilsett stekt sopp. Hell over rømme, tilsett sennep og la koke litt inn. Smak til med salt og pepper.
Brun filetene på sterk varme i noen minutter på hver side. La hvile 5 min. Strø på litt salt og pepper. Skjær i to eller tre biter.


Legg grønnsaker i rømmesaus på ciabattarundstykke, dandér lammefilet over, og server med myntegelé ved siden av. Det er deilig med høst :-)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar