Søk i denne bloggen

søndag 17. juni 2012

Lettstekt salma med aspargeskrem og sprøstekt kruspersille

Salma er et nydelig, kortreist produkt fra Bømlo som jeg er glad i å bruke. Har jo forelsket meg helt i sushi og har brukt salma en del til det. Denne gangen har jeg derimot laget en lettstekt variant med aspargeskrem og sprøstekt kruspersille. Dette blir mitt bidrag til Salma Chef 2012.


Ingredienser til 4 personer:
1 salmalaks ca 6-700 g
8 grønne asparges
2 store plommetomater
salt og sitronpepper
100 g crème fraîche
1 fedd hvitløk
ca 2 ss ferskpresset sitronsaft
1 ss extra virgin olivenolje
1 ss fersk timian
2 ss revet parmesanost
salt og pepper
maldonsalt
1 bunt kruspersille
nøytral olje og extra virgin olivenolje

Aspargeskrem:
Bruk den midterste delen av aspargesen (bunnen knekkes av og kastes, toppene legges bort til siden). Skrell stilkene. Kok opp lettsaltet vann og kok aspargesen 4-5 min. La renne av. Bland crème fraîche med hvitløk, sitronsaft, olivenolje, timian, parmesanost, salt og pepper. Del de kokte aspargesstengene i 2 eller 3 og ha i med crème fraîche. Bruk en stavmikser og lag krem. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Tomater:
Plommetomater deles i to på langs. Jeg fikk ikke tak i plommetomater, og brukte da bifftomater i stedet. Skjær bort stammen, og skjær et kryss i skallet for å unngå at det sprekker når man steker tomaten. Krydre tomaten med salt og sitronpepper. Stek i nøytral olje på middels varme til den er bakt, ca 15 min. Hold varm.

Salmalaks:
Salmalaks skjæres i fire passende porsjonsstykker. Stekes på veldig sterk varme i litt nøytral olje ca 2 min på hver side. Pakk inn i folie og la hvile.


Aspargestoppene kokes i godt saltet vann i 2 min og has så i isvann i 30 sek. Topper av kruspersille has i en frityrgryte på 180 grader i ca 2 min. Ta persillen ut av gryten og la renne av på kjøkkenpapir. Før anretning krydres laks med maldonsalt og nykvernet, svart pepper.

Legg stekte tomater på en tallerken, og hell over noen dråper extra virgin olivenolje. Legg på salmalaks. Pynt med to aspargestopper. Dander aspargeskrem rundt fisken, og legg sprøstekt kruspersille i kremen.

2 kommentarer: