Søk i denne bloggen

søndag 25. mars 2012

Mexikansk viltgryte


Norsk viltliv møter mexikansk hete. I denne retten har jeg prøvd å fange de mexikanske smakene og brukt dem sammen med den klassiske, norske råvaren reinsdyrskav. Vitsmaken smelter godt sammen med de hete og varme smakene fra en søramerikansk chiligryte. Rømmen er viktig i både norsk viltgryte og mexikansk chili, sistnevnte for å mildne heten litt. Dette er en spennende og deilig søndagsmiddag. Får lyst til å danse mexikansk folkedans, i fargerike, vide kjoler, til felemusikk!!

Til 6 personer:
500 g reinsdyrskav
200 g røde bønner eller en boks hermetiske
1 stor løk
2 fedd hvitløk
chilipepper (mengde kommer alt an på hvor sterkt man ønsker det og hvor sterke de er. Jeg brukte to store, røde chilipepper)
1 fenikkel
1 grønn paprika
½ rød paprika
1 persillerot
1 ½ dl rødvin
1 boks hermetiske tomater
1-2 dl vann
2 ts oregano
1 ts timian
1-2 ts salt
svart pepper
½ ts kanel
2 ts spisskummen
2 ts paprikapulver, gjerne røkt
150 g minimais, helst ferske
3-4 vårløk
1 lite beger rømme
hakket fersk persille eller koriander

Hvis man bruker tørkede bønner må de legges i vann natten over. Skift vann 2-3 ganger før de kokes. Jeg koker bønnene i trykkoker i 10 min. Kokes de vanlig trenger de ca 1 time. Bønnene skal være ferdige, men ikke ihjelkokt. For å gi smak til bønnene har jeg også et fedd hvitløk, en sjalottløk og to nellikspiker i kokevannet.

Grønnsaker vaskes, skrelles og skjæres i små biter. Ha vanlig løk for seg, og vårløk for seg. Resten av grønnsakene kan samles. Sett til side.

Brun litt smør i en stekepanne og stek  reinsdyrskav et på sterk varme til alt har fått en fin stekeskorpe. Ha over i en jerngryte eller tykkbunnet panne.

Skru ned varmen og stek løk til den begynner å bli glassaktig i litt nøytral olje. Ha i resten av grønnsakene unntatt vårløk, og stek videre. Bruk mer olje hvis nødvendig. Stek i ca 10 min på middels varme. Ha grønnsakene oppi sammen med kjøttet og la surre litt sammen før man har i rødvin. La vinen trekke inn noen minutter og spe på med tomater og vann. Krydre med salt og pepper, samt oregano og timian. Kok opp og la koke minst en time, og egentlig så lenge man ønsker. Jo lenger jo bedre!

Ca 10-15 før servering smakes retten til med kanel, spisskummen og paprikapulver. Ha i minimais, enten hele eller oppdelte, samt vårløk. Smak også til med salt og pepper, gjerne chilipepper eller tabasco. Jeg setter også tabascoen på bordet slik at hver enkel kan smake til etter eget ønske.

Gryteretten serveres med en rømmeklatt på toppen, kokt basmatiris og guacamole.


Guacamole:
4 modne avokado
saften av 1 lime
1 ts salt
pepper av varierende slag
1-2 ts spisskummen
½ ts hvitløkspulver
1 ts papriakpulver
finhakket vårløk

Ha avokadokjøttet i en bolle. Ta vare på 2 steiner, og legg til side. Mos kjøttet. Bland i limesaft (ikke bruk alt med én gang, men smak til etter hvert), salt, krydder og løk. Viktig å smake på før den serveres for å sjekke riktig balanse av lime og salt! Gjem steinene i guacamolen og ha noen dråper lime på toppen. Slik holder den på den friske, fine grønnfargen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar