Søk i denne bloggen

fredag 16. mars 2012

Appelsinmarmelade


Gylden, søt, glinsende appelsinmarmelade med sprø, bittesmå, bittersøte biter av appelsinskall. Kan det bli bedre? Jeg var ikke så glad i appelsinmarmelade tidligere, helt til jeg ved et uhell smakte på det jeg lagde til min farmor for å gi i julepresang for noen år siden. Hun spiser en skive med appelsinmarmelade til frokost hver dag, og tenkte at det måtte jo være en ypperlig gave til en dame som ellers har alt.

Og siden den gang var jeg hekta. Nå er jeg også glad i et godt kjøpesyltetøy, men det hjemmelagde topper det meste. Liker det aller best oppå en god hvitost eller muggost, eller i en skål med cottage cheese, banan og valnøtter.

Til ca 1,5 l syltetøy
4 saftige appelsiner
1 sitron
Ca 1 liter vann
Ca 1 kg sukker

Begynn med å vaske appelsinene og sitronen grundig i varmt vann, og gjerne med en skrubb. Dette for å få bort voksen som appelsiner er satt inn med for å unngå at de mygler fort. Skjær så av det tynneste laget av skallet, prøv å ikke få med det hvite. Jeg bruker en skarp potetskreller. Skjær skallet i tynne strimler.

Skjær bort det hvite fra appelsinene og sitronen, det skal ikke være med i marmeladen. Fruktkjøttet deles i biter. Skjær bort så mye som mulig av de hvite inni frukten også, og skjær alt i små stykker. Klem gjerne saften ut av appelsinen før man skjærer for å sikre at den ikke bare renner utover alt, men faktisk kommer med i marmeladen. Vei fruktkjøtt, saft og skall. Til 1 kg brukes 1 liter vann og 1 kg sukker. Er det masse steiner i appelsinen pakkes de inn i gass og kokes med. Stener har mye pektin og gjør at marmeladen fortere blir stiv.

Kok opp saft, kjøtt og skall med vann og la det koke i ca 30 min uten lokk. Ta bort steinene. Ha så i sukker og la det koke til det stivner, 30-60 min. Ta "gelétesten" for å se om marmeladen er ferdig. Ha noen dråper på et fat og la avkjøle. Dra en skje gjennom, og hvis det rynker seg blir marmeladen stiv når den er helt avkjølt.

Snakk om gull i munn!!Kilde: Kokebok, J.W. Cappelens Forlag A.S, 1991.

1 kommentar: