Søk i denne bloggen

søndag 15. desember 2013

Ukesmeny til juleuken

Julen nærmer seg med stormskritt. Jeg har ikke fått unna så mye julestri i år, men pytt pytt, julen kommer uansett. Mye gøyere å planlegge ukesmenyen juleuken enn å rydde og vaske. Litt baking før jul skal også prioriteres, men blir nok ikke før siste helgen før jul.

Denne menyen er et forslag til hva man kan spise juleuken fra 23. desember til og med søndag 29. desember. Mye denne uken må planlegges godt i forkant, det enkleste er å ha handlet inn alt som kan på forhånd for så å ha en god og avslappet julehelg og romjul. Jeg prøver å begynne allerede nå med å kjøpe inn alt av tørrvarer og det som kan fryses. Lille julaften og i romjulen er det dermed bare frukt, grønt, litt ferskt brød og melk som trengs å handles.

Menyen er et forslag som kan følges slavisk for den som ønsker det. Eller den kan være til inspirasjon og gi gode ideer til mat og kos i julen. Håper du finner noe som frister.

Lille julaften: Quiche
Jeg har startet min egen nye tradisjon, og det er at vi spiser quiche, eller pai om du vil, hver lille julaften. Det er en lett oppladning til mer tyngre julemat. Jeg har faktisk ikke oppskrift på quiche på bloggen ennå, så den kommer helt nederst i innlegget her.

Julaften: Pinnekjøtt
Hos oss spiser vi aldri annet enn pinnekjøtt på julaften. Tradisjonelt skal den dampes, og bare dampes, og spises med melne poteter, kålrabistapp og surkål. Ønsker man en annen variant kan man se på mitt forslag her: http://frasjeltilmage.blogspot.no/2013/11/pinnebog-med-enkel-hakkasteik.html


Til dessert på julaften spiser vi alltid En himmelriks munnfull.

1. Juledag: Svinestek med belgisk tilbehør
Min mann er belgisk, og i Belgia som er et katolsk land feires 1. juledag og ikke julaften. I min manns familie spiser de svinesteik med masse deilig tilbehør. I mitt innlegg Norsk svineribbe med belgisk tilbehør presenteres dette tilbehøret selv om det her er til en veldig norsk svineribbe. Bruk det man har mest lyst på.

2. Juledag: Romjulslaks
Det er på tide å spise litt fisk etter et par tunge julemåltider, og denne lakseretten er perfekt med deilige krydder som hører julen til. Man kan gjøre retten enda lettere ved bare å servere en god potetsalat til.

Fredag 27. desember
Fredag er romjulshverdag, og helt sikkert tid for å rydde, ordne og forberede til nyttårsfest. Fredag er pizzadag, og jeg anbefaler å prøve en hvit pizza i romjulen. Du vil ikke angre.


Lørdag 28. desember
Ønsker man å gjøre litt ekstra utav lørdagsmiddagen kan man lage egen sushi. Her finnes flere gode forslag, også noen uten fisk.


Som et alternativ er også denne kyllingretten med reker veldig god lørdagsmat: Cajunkylling med reker.

Søndag 29. desember
Som en avslutning på juleuken anbefales en hjortemiddag. Denne er også Coops anbefaling for denne måneden i kalenderen for 2013 og på deres nettsider: https://coop.no/tips-og-rad/mat-og-oppskrifter/oppskriftene/hjortestek-med-timiangnocchi-og-rodbetechips/

Foto: coop.no

Baketips:
Jeg rekker ikke så mye baking før jul i år, men har planer om å kose meg med litt bakst i romjulen. Tenke både å lage litt snop, litt julekaker og disse pepperkakemuffinsene er kjempeherlige.

I julen er det tid for god mat, godt selskap og å gjøre det man selv ønsker. Jeg skal som alltid når jeg har litt ekstra fri stort sett lage mat hele tiden!

MED ØNSKE OM EN RIKTIG GOD JUL!!! Oppskrift quiche

Paibunn
200 g hvetemel
100 g smør
1 klype salt
noen spiseskjeer isvann

Smuldre sammen smør, salt og mel, gjerne med en kjøkkenmaskin. Ha i isvann til deigen holder sammen. Pakk i plast og la hvile i minimum 30 minutter i kjøleskapet.

Kjevle ut deigen og legg i paiform. Stikk i deigen med en gaffel. Forstek paibunnen i forvarmet ovn på 175 grader i 15 minutter.

Fyll
1 purre
200 g skinke eller bacon
nykvernet, svart pepper
2 egg
2 dl matfløte
200 g revet ost

Purre skjæres i tynne skiver og stekes på svak varme med litt nøytral olje i 10-15 min. Bruker man bacon skal det skjæres i terninger og stekes i varm stekepanne til det begynner å bli sprøtt. Skinke kan bare skjæres i terninger.


Ha purre og bacon/skinke i den forstekte paibunnen. Strø på med nykvernet, svart pepper. Pisk sammen egg og fløte, og hell over i bunnen. Strø revet ost på toppen. Stekes i forvarmet ovn på 200 grader i ca 20 min til fyllet har stivnet.1 kommentar:

  1. Hei
    Tusen takk for en flott gave! Har prøvesmakt fudgen, men ellers blir det spart til jul. Blir spennende å prøve marshmallowsen, det har jeg aldri prøvd å lage. Er også spent på osten, er veldig glad i norske 'små' oster.
    Ønsker deg en riktig fin jul!

    SvarSlett