Søk i denne bloggen

mandag 8. juli 2013

Opp-ned-ananaskake til sjørøverfest

Arrrrgh! I helgen hadde vi skikkelig sjørøverfest med barna på hytten. Min søster utstyrte både voksne og barn med klær og tilbehør. Hun lagde kikkerter og øyelapper, hadde med smykker og kjeder og hadde kjøpt inn både pynt og eksotisk frukt til festen. Vi pyntet stuen med ballonger og girlandere. Vi hentet inn bregner som vi hang på veggene og pyntet med blomster. Vi skulle jo gjerne ha spist ute i det fri, men det blåste for mye, dessverre.

Det gikk heldigvis fint å være ute og leke. Hytten vår er på en holme og er perfekt for sjørøverier. Jeg og tre småsjørøvere gikk på tokt i stuen. Vi stjal påskeeggene til ungene (som ennå var halvfulle med snop etter påsken) og skatter fra mormor og morfar. Deretter snek vi oss bort i en liten jolle som var utstyrt med spader. På naboholmen spiste vi snop, gjemte skatten, lagde skattekart og lagde feller rundt skatten. Så var det på tide å gå tilbake og feire.

Til middag ble det servert kyllinglår, pølser og vulkanpotetstapp. Helt vanlig potetstapp ble servert i en haug, med tomatsaus rennende nedover kantene. Til dessert hadde vi laget opp-ned-ananaskake. Den ble servert med vaniljesaus og annen eksotisk frukt til. Midt under måltidet fikk vi besøk av Kaptein Krok. Han stjal skattekartet og røvet skatten vår. Dermed måtte han gå planken! Med alle klærne på! Vill begeistring blant ungene!! Tvillingene på 6 var noen skikkelig tøffinger, og hoppet uti de også. Med klærne på! Flaks at vi hadde varmt vann stampen slik at de kunne varme seg etterpå. Det ble også en liten skattejakt til ungene. For en herlig dag! De sovnet momentant den kvelden, og dette må vi gjøre igjen!


Opp-ned-ananaskake
1 ss smør
et par spiseskjeer brunt sukker
1/2 fersk ananas
et par moreller eller kirsebær
1 ts kanel eller noen håndfuller kokos eller litt av hvert

150 g mykt smør
250 g sukker
skallet av 1 lime og 1/2 sitron
3 store egg
1 ts vaniljeekstrakt eller -sukker
2 ts bakepulver
1/4 ts salt
275 g hvetemel
150 g kesam, rømme eller yoghurt naturell

Bruk en stor springform. Forvarm ovnen til 180 grader. Kaken må stekes på bakeplate med bakepapir da det kommer til å renne av ananasen i bunnen.

Smør bunnen og sidene med 1 ss mykt smør. Fordel et tynt lag med brunt sukker i bunnen av formen. Rens fersk ananas og fordel oppå sukkeret. Bruk moreller eller kirsebær i hullene. Strø kanel eller kokos oppå ananasen. Blant oss var noen noen som likte det ene, men ikke det andre, så vi tok en halv kake med hver. Selv syntes jeg kaken ble best med kokos!

Til kakerøren røres mykt smør og sukker lyst og luftig sammen med lime- og sitronskall. Ha i ett og ett egg om gangen. Tilsett vanilje, bakepulver, salt og halvparten av melet. Ha så i kesam, eller noe som erstatter det, sammen med resten av melet. Bland alt godt sammen. Hell røren over ananasen. Når ovnen er varm stekes kaken i ca 45 min. Stikk i kaken for å kjenne om den er ferdig. La avkjøle på rist før man snur kaken på et kakefat. Den ferske ananasen har da fått en deilig karamellisert skorpe!! Ekte sjørøvermat! 


2 kommentarer: