Søk i denne bloggen

tirsdag 2. juli 2013

Helgrillet svinekam og pai med rødbeter og eple

Til hvilken som helst rett med svinekjøtt er denne paien kjempegod. Den er syrlig, søt og med salt ost på toppen. Svinekam på grillen er ekte sommermat. Ikke spesielt avansert, men må passes på. I tillegg ble det servert dampet asparges og stekte poteter. Potetene var mest til barna hvis paien skulle bli litt for spesiell for dem. Men de likte paien, så potetene var egentlig overflødige!
 
Poteter var litt unødvendig, men veeeeldig godt!

Paiskall:
300 g hvetemel
150 g smør i terninger
½ ts salt
1 eggeplomme
Noen spiseskjeer isvann

Smøret må være kaldt. Bland sammen smør, hvetemel og salt i en food processor. Ha i eggeplommen og blant i deigen. Tilsett også noen spiseskjeer isvann til deigen holder sammen. Elt fort sammen, pakk i plastfolie og sett kaldt i minst en halv time. Kjevle ut 2/3 av deigen og legg i en smurt paiform. Resten av deigen brukes til pynt eller lokk på toppen.

Paifyll:
2 store eller 4 små rødbeter
2 Granny Smith-epler
1 eggehvite
Fersk timian
Salt og pepper
250 g Brie
2 ss honning

Rødbeter og epler skrelles og skjæres i tynne skiver.

Jeg tok meg ikke tid til å forsteke paiskallet denne gangen, så i stedet lettpisker jeg en eggehvite og pensler i bunnen av paiskallet før jeg har i fyllet.

Fordel halvparten av epler og rødbeter i paiskallet og strø på med fersk timian, salt og pepper. Fordel resten av rødbeter og epler og ha på mer timian, salt og pepper.

Skjær Brie i skiver og legg på toppen av paien. Fordel honning utover osten. Stek paien i forvarmet ovn på 200 grader i 45-60 minutter. Blir osten på toppen litt mørk kan man dekke til med aluminiumsfolie.

Paien er best servert lunken. Man kan med hell bruke geitost i stedet for Brie. Nøtter på toppen tror jeg også blir godt.


Helgrillet svinekam
Svinekammen jeg brukte hadde en fleskerand på ene siden. Skjær dype kutt i flesket og krydre godt med salt og pepper på alle sider. Legg også timian i kuttene i flesket.

Kjøttet pensles med nøytral olje og grilles på sterk varme på alle sider. Legg kjøttet til sides mens man flytter grillkullet ut langs kanten på grillen. Kjøttet skal grilles videre på indirekte varme, altså skal det ikke ligge kull rett under kjøttet, men bare rundt. Legg kjøttet tilbake, bruk helst et steketermometer. Ha gjerne på mer timian. Legg lokk på grillen for å senke varmen hvis det er nødvendig. Kjøttet skal grille på svak, indirekte varme i ca 1,5 time. Når kjernetemperaturen har nådd 62 grader tas kjøttet bort fra grillen. La hvile i minst 15 minutter før det skjæres i tynne skiver.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar