Søk i denne bloggen

fredag 14. januar 2011

Festfisk

Dette er en fantastisk god fiskemiddag som passer utmerket godt til gjester eller som festmiddag. Hvis du vil servere noe som er litt annerledes en gang er dette virkelig midt i blinken. Retten er inspirert av en matartikkel jeg leste i BT Magasinet 6. mars 2010.

Hvilken fisk du bruker spiller egentlig liten rolle, den passer godt både til torsk, laks og annen fisk. Selv foretrekker jeg sei i denne retten, eller pale som jeg konsekvent kaller det. Palen gir en veldig god smak både til sausen og tilbehøret i formretten.

Ingredienser:
1-2 stykker palefilet pr person
Ca 1 egg pr person
Bacon
2-3 purrer
1 sitron
1 hvitløk
1 sjalottløk
1-2 dl hvitvin
200 g smør/margarin
Sitronsaft
Litt pillede reker
Dill

Purrene vaskes og kuttes i 10 cm store stykker. Sitronen kuttes i skiver og hvitløksfeddene skrelles. Legg hele hvitløksfedd og sitronskiver i bunnen av en langpanne eller ildfast form. Legg purren oppå, og bak i ovn på ca 180 grader til purren er nesten mør. Hvis den begynner å bli svidd dekkes den til med aluminiumsfolie med den blanke siden ned mot maten (da reflekteres varmen lettere ned mot maten igjen, og maten blir fortere ferdig!).

Når purren er nesten mør tas den ut av ovnen og man fjerner sitron og hvitløk. Legg fiskefiletene oppå purren og bak videre i ovnen til fisker er ferdig (tiden kommer an på tykkelsen på filetene, men beregn ca 15-20 min). Ha på salt og pepper etterpå.

Saus: Kok inn hvitvin med sjalottløk til det bare er noen spiseskjeer igjen. Sil av løken og ha væsken tilbake i pannen. Pisk litt og litt smør inn i sausen. Ikke kok! Smak til med litt sitronsaft. Varm reker i sausen helt på slutten, og ha i dill etter smak. Jeg er i utgangspunktet ikke noe glad i dill, men i denne retten må det bare være med!

Ekstra tilbehør: hardkokte egg og sprøstekt bacon. Ha egg og bacon oppi formen sammen med purren og fisken, og hell sausen over. Eventuelt kan du dandere purre, fisk, egg og bacon på en tallerken, og ha på saus til slutt. De tradisjonelle kokte potetene er aller best til denne retten, og hvis man vil ha flere grønnsaker er grønne bønner og gulrøtter veldig godt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar