Søk i denne bloggen

søndag 28. november 2010

Pumpkin pie

En amerikansk klassiker som smaker herlig. Har man kjøpt gresskar til pynt til Halloween er det ingen grunn til å kaste dem. Lag i stedet en deilig kake. Dette er første gang jeg lager pumpkin pie, eller gresskarkake som jeg ville kalt den på norsk. Denne oppskriften fant jeg i en amerikansk kokebok fra midtvesten: "Prairie Home Cooking" av Judith M. Fertig. Kaken er fyldig og mektig, og har litt melete konsistens. Smaker herlig søtt og krydderne får en passe diskret plass.

Til bunnen:4,5 dl hvetemel
1/2 ts salt
150 g avkjølt smør eller margarin
6 ss melk

Til fyllet:1 middels stort søtt gresskar
4 egg
2 dl lys flytende honning
2,5 dl matfløte eller fløteblandet melk
1/2 ts muskat
1/2 ts kanel
1 ts salt

Ha mel, salt og smør i terninger i en kjøkkenmaskin med kniv, og bland alt godt sammen. Ha i melken, en skje om gangen. Bland så lite som mulig etter dette. Ta deigen ut av skålen og lag en ball. Prøv å arbeide minst mulig med deigen, for at den ikke skal bli hard. Pakk den inn i plastfolie og la hvile i kjøleskapet i minst en halv time.

Varm ovnen til 175 grader. Skjær gresskaret i store stykker, og fjern kjernene. Legg dem med skallet opp på en bakeplate, og bak i ovnen i 45 min eller til bitene er myke. Avkjøl, og ha gresskarkjøttet i en bolle. Skallet er lett å fjerne. Mal kjøttet til pure med stavmikser eller i kjøkkenmaskin.

Forvarm ovnen til 200 grader. Kjevle ut paideigen og ha i form. Stikk mange små hull med en gaffel.

Bruk ca 7 dl av gresskarpureen. Lettpisk eggene og bland sammen med pureen. Ha i honning, fløte, muskat, kanel og salt. Rør godt og ha alt i paiskallet. Ha paiformen på en stekeplate i ovnen i tilfelle det skulle renne over. Stekes i ca 1 time, eller til fyllet er stivt og blankt på toppen.

Serveres avkjølt med vispet krem på toppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar