Søk i denne bloggen

torsdag 18. november 2010

Gresk festmiddag


Dette er en fantastisk, greskinspirert ovnsrett med deilig lammekjøtt og krydret tomatsaus. Til 6 personer trenger man:

Til kjøttsaus:
Ca 2 kg lammekjøtt m/ ben (lammelår eller grytekjøtt) + grønnsaker til kraften
3 gulrøtter
½ squash
½ sellerirot
½ purre
1 løk
2 fedd hvitløk
Ca 1 dl rødvin
Buljong
Tomater (en boks hermetiske eller ca 1 kg ferske, skåldet og stenfrie)
Estragon, basilikum og timian
Kanel, muskat og cayennepper

Ca 250 g risoni (eller gresk pasta som det kalles i Belgia i hvert fall)
Ostesaus og revet ost på toppen.

Man begynner med å koke lammekjøttet med litt grønnsaker som kan sette smak på kjøttet. Jeg bruker 1 løk, 1 uskrelt gulrot, noen fedd hvitløk og en stang selleri med blader. I tillegg har jeg i salt og pepper og av og til en bouquet garni. Dette må kokes ca 2-3 timer for å bli godt og mørt. Er man flink gjør man dette dagen før, og bruker kraften i sausen. Hvis ikke er dette nydelig grunnlag for betasuppe senere en dag (kjøl kraften ned, og ta bort fettlaget som danner seg på toppen. Kan også fryses.). Jeg koker også ofte i trykkoker, 30 min.


Kjøttet renses og deles i biter. Til tomatsausen surrer man først løk, hvitløk og purre til det er blankt, og har så i resten av grønnsakene. La surre på middels varme i ca 10 min. Ha så på tomater, rødvin og buljong. Vannmengden skal stå noen cm over grønnsakene, for risonien trekker til seg mye væske. Ha i estragon, basilikum og timian, men vær forsiktig med førstnevnte, den gir sterk smak til maten. Kok opp, og la koke i 15-30 min. På slutten av koketiden tar man i kjøttet og de resterende krydderene, og smaker til med salt og pepper. Sausen har en god og varm ettersmak over seg.

I mellomtiden kokes risoni. Dette er en pasta som ser ut som store riskorn, og som brukes en del i greske retter. Lag også en ostesaus basert på mel, smør og melk. Husk å ha muskat i sausen i tillegg til salt og pepper. Man kan gjerne bruke ricottaost i denne sausen.

Begynn med å ha risonien i en stor ildfast form. Ha så over tomat/kjøttsausen, og ha ostesaus på topp. Ha på et lag med revet ost på toppen og gratiner i ovnen til toppen har en gyllen, fin farge. Lager man retten en tid forveien må man la den stå lenge nok til den en gjennomvarmet.

Serveres med gresk salat og tsatsiki.

Gresk salat
Jeg liker best en enkel gresk salat som består av grønn salat, agurk, cherrytomater, paprika, rødløk, fetaost og svarte oliven. Bland sammen og hell over litt god ekstra virgin olivenolje.

Tsatsiki
Hjemmelaget tsatsiki er faktisk superenkelt, og så mye, mye bedre enn den man kjøper ferdig eller krydderblandinger. Man trenger:
½ agurk
2 ts salt
Gresk eller matyoghurt
3 fedd hvitløk
Ferske urter som persille, mint eller dill

Man begynner med å finhakke agurken, og strør et par teskjeer salt over. La stå i ca en halv time. Skyll godt av alt saltet og tørk agurkbitene med papir.

Bland sammen yoghurt med presset hvitløk og urter etter smak. Bland i agurkbitene og smak til med salt og pepper. Drypp noen dråper olivenolje på topp og pynt med urter.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar