Søk i denne bloggen

onsdag 24. november 2010

Enkel belgisk treretters - tomatsuppe, kylling og eplekake

Forrett: tomatsuppe med kjøttboller
Hovedrett: Kylling med ostesaus
Dessert: eplekake

Dette er en relativt enkel treretters som verken krever for mye av fancy ingredienser eller for mye tid. Det eneste er at man bør koke kyllingen dagen i forveien for å kunne kjøle ned kraften og fjerne fettlaget.

Forrett og hovedrett, 4 personer:
1 hel rå kylling
grønnsaker til kraft (stangselleri, gulrot, løk, purre)
400 g kjøttdeig el karbonadedeig
Persille, karri, muskat
1 egg
1 tørr hvit skive el 1 1/2 ss panermel
1 boks tomatpuré
2 ss matfløte
1 blomkål
melk
250 g revet vellagret Jarlbergost

Man begynner med å koke kyllingen dagen før sammen med grønnsaker for å smaksette kraften. Til det kan man bruke hva man vil. Behold bladene på sellerien og skallet på gulroten. Ha i salt og pepper. Kyllingen skal koke ca 2 timer, til kjøttet løsner av beina av seg selv.

Rens kyllingen og ha kjøttet i en ildfast form til dagen etter. Kraften siles og settes til avkjøling til dagen etter. Når fettet er stivt kan det fjernes og kastes.

Bland sammen kjøttdeigen med egg, oppsmuldret skive, persille, karri, nyrevet muskat, salt og pepper. Ha litt olje i hendene og rull små kjøttboller. Når fettet er fjernet kokes kraften opp, og man tilsetter en boks tomatpuré. Når det koker igjen haes kjøttbollene i. Når alle flyter er de gjennomkokte. Smak suppen til med salt og pepper. Ha i litt fløte til slutt, og server rykende varm.

Mens man spiser forrett gratinerer man kyllingretten i ovnen. Kok først en blomkål og del opp i buketter. Ha oppi formen sammen med kyllingen. Lag ostesaus basert på mel, smør og melk. Ha i osten når sausen nesten er ferdigkokt. Man trenger ikke bruke akkurat vellagret jarlsberg, men en ost med sterk smak anbefales. I Belgia hadde vi brukt oude Brugse kaas, men den har jeg ikke sett her i Norge. Smaksett sausen med salt, pepper og muskat, og hell over kyllingen og blomkålen. Gratiner på 200 grader, og sett under grillen helt til slutt for å få en gylden skorpe på toppen.

Serveres selvfølgelig med pommes frites!!Dessert:
3 egg
180 g sukker
180 g smør/margarin
180 g hvetemel
1 ts bakepulver
2-3 epler

Del eggene, og pisk eggeplommene sammen med sukkeret til det er lyst og luftig. Smelt smøret, og ha i sammen med mel og bakepulver. Stivpisk eggehvitene og bland forsiktig i. Eplene skrelles og skjæres i små biter og blandes i kakedeigen. Ha alt i en smurt avlang brødform, og stek på 200 grader i ca 50 minutter. Stikk i kaken for å sjekke om den er gjennomstekt. På ekte belgisk vis serveres kaken akkurat slik den er uten noen annet enn kaffe til.

1 kommentar:

  1. Mmmm, for meg som e kresen va dette favoritten!! Korti ska eg komme?? Klem

    SvarSlett