Søk i denne bloggen

fredag 25. oktober 2013

Enkel hjemmelaget is med øl


Denne oppskriften på is er veldig enkel, en forenklet utgave av parfait. Allikevel får den et eksklusivt preg når man tilsetter god smak. God smak kan være kanel eller kaffesirup, eller som jeg har brukt her, ølsirup. For å lage ølsirup brukes mørkt øl, porter eller stout, som kokes inn til litt under 1/3 av opprinnelig væskemengde. Man får en tykkere, litt sirupsaktig væske som gir en smakseksplosjon til isen.
Årets festivaløl under Bergen Ølfestival
Jeg skal ikke ta på meg æren for denne oppskriften , den er Hanne Frostad sin. Jeg hjalp til under Bergen Ølfestival i år og lagde denne isen som dessert til festmiddagen for de frivillige.

Ølsmaken forsterkes etter hvert, og kan ta litt overhånd, så det anbefales at isen spises 1-2 dager etter at den er laget. Som en dessert serverte jeg ølis med morellkompott og sprø smuler på toppen.


Is med ølsmak, 4 personer:
3 dl mørkt øl, stout eller porter
3 eggeplommer
80 g sukker
2 dl kremfløte

Kok opp øl, og la koke til det er litt under 1 dl igjen. Avkjøl.
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker.
Halvpisk kremfløte.
Bland alt sammen og sett i fryseren. Isen kan med fordel fryses og serveres i porsjonsformer.

Kok inn øl til ca 1/3 av væskemengden
Morellkompott
200 g moreller
saften av ½ sitron
50 g sukker
1 ts potetmel

Moreller renses og skjæres i 4. Kok opp sammen med sitronsaft, og kok helt møre. Ha i sukker og rør til alt er oppløst. Smak til om balansen mellom sukker og sitron er bra. Bland potetmel med litt vann og ha i sammen med morellene. Kok opp og la avkjøle.


Sprø smuler
1 skive eller skalk av tørt brød.
1 ss sukker
1 ss smør

Kjør brødet i en food processor slik at det bare er smuler igjen. Smelt smør i en panne og ha i sukker. La sukkeret smelte. Tilsett brødsmulene og la blandingen bli gylden i stekepannen. Hell over på litt bakepapir for å avkjøle.


Server en porsjon eller noen kuler is sammen med litt lunken morellkompott og sprø smuler på toppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar