Søk i denne bloggen

onsdag 16. oktober 2013

Oksehalebuljong

Høsten er mild og fin på Vestlandet i år, vi har ikke hatt mye regn, og ingen hissige høststormer ennå. Men det er allikevel herlig å spise kraftige supper på mørke kvelder. Passer godt etter en lang dag ute i det fine høstværet. Passer kanskje enda bedre om stormen uler utenfor og bladene flagrer forbi rutene.

Oksehaler skal koke lenge for å gi god smak til kraften, minst fire timer, gjerne fem-seks. Denne kraften er ypperlig som utgangspunkt for supper og sauser, for eksempel en god, fransk løksuppe. Denne gangen valgte jeg imidlertid å servere en oksehalebuljong. Kraften ble smakt til med salt og pepper og servert bare med kjøttet fra oksehalene, litt hjemmelagde krutonger og et par små gnocchi. Ingen jevning og ingen kremete tilsetninger. Bare ren kraft med mye smak, og som alle rundt bordet satte stor pris på.

Timian hører med i en god buljong. Smaken av timian passer perfekt sammen med, og fremhever godt, den kraftige kjøttsmaken. Timian ble her brukt både i kokekraften, på krutongene og i gnocchiene.

Som forrett trenger man ca 2 dl buljong per person. Serveres suppen som en rett i seg selv ville jeg beregnet ca 4-5 dl per person. Man begynner med mye mer væske enn man endrer opp med til slutt fordi kraften koker ganske mye inn i løpet av 4-5 timer.

Til ca 1 liter ferdig buljong:
Ca 1,5 kg oksehaler
1 gul løk
1-2 gulrøtter
1-2 persillerøtter
1 stang selleri
En håndfull ferske timiankvister
Ca 2,5 liter vann
Salt og pepper

Oksehalene brunes først i stekeovnen på 250-300 grader i 30 min. Vend på oksehalene etter ca 15 min i ovnen.

Oksehalene brunes i stekeovn på 250-300 grader
Grønnsakene vaskes godt, og trenger ikke å skrelles. Skjær i biter. Surr grønnsakene i litt nøytral olje. Ha deretter i oksehalene og fyll på med vann. Ha i timian og kok opp. La småputre i 4-5 timer under lokk.

Sil kraften og hell tilbake i gryten. Smak til med salt og pepper. Hvor mye salt man bruker avhenger av hva man selv ønsker av smak, men ca 1 ts salt er passe. Kok opp og hold varm til servering.

Rens oksehalene og server kjøttet i buljongen. Server gjerne hjemmelagde krutonger og gnocchi i buljongen også. Oppskrift på gnocchi finnes HER.

Krutonger med timian og parmesan
Hjemmelagde krutonger smaker alltid best, og er en fin måte å få brukt opp brødrester på. All slags brød kan brukes, grovt som hvitt.


Forvarm ovnen til 190 grader, bruk gjerne varmluft. Skjær brød i terninger og legg utover i en ildfast form. Dryss over revet parmesanost og tørket timian, og hell til slutt over olivenolje. Sett i ovnen. Vend på krutongene etter ca 5 min, og stek videre til de er sprøe og gyldne, ca 5 minutter.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar