Søk i denne bloggen

søndag 22. september 2013

Lammepølser med rosenkål og kastanjer

Pølsene fra Tjore er godt kjent bland dem som besøker Bondens marked i Bergen, og det var en glede å finne dem som utstiller også på årets Matstreif i Oslo. Dette er kvalitetspølser fra Vestlandet som virkelig fortjener å bli spist i resten av landet også. Det blir interessant å følge med på fortsettelsen!

Jeg valgte lammpølsene denne gangen, og tilberedte dem med rosenkål og kastanjer, sammen med en puré av poteter og persillerot. Fant persillerot med grønt på i butikken forrige uke, og brukte det grønne i stedet for vanlig bladpersille. Veldig god smak. Resten av det grønne skal bli til suppe!

Dette er ekte høstmat med ferske grønnsaker og rik smak. Et godt glass rødvin passer bra til denne retten, eller en frisk øl med mye humle, for eksempel en IPA. Friskheten i ølet er en god kontrast til mektige pølser.

Til 4 personer:
8 lammepølser

6 poteter
3 persillerøtter
1 ss smør
en skvett matfløte
salt, pepper og revet muskatnøtt

500 g rosenkål
250 g kastanjer, hermetiske
1 sjalottløk
2 ss smør
0,5 dl portvin eller søt hvitvin
1 bunt bladpersille
salt og pepper

Begynn med potet- og persillerotpuré. Skrell poteter og skjær i mindre biter. Skrell persillerot og skjær opp. Potetbitene må være større en persilleroten siden persilleroten trenger lengre tid for å bli kokt. Kok alt mørt i saltet vann. Hell av vannet og tilsett 1 ss smør til potetene og persillerøttene. Lag puré med en stavmikser. Tilsett en skvett fløte. Hvor mye avhenger av hvordan man ønsker at konsistensen på pureen skal være. Smak til med salt, pepper og litt revet muskatnøtt.

Fjern de ytterste bladene av rosenkålen og skjær kryss i stammen på rosenkålen. Vask rosenkålen, og kok eller damp dem så vidt møre, ca 8 minutter. Finhakk sjalottløk. Kok løken i smør på middels til svak varme, smøret skal ikke brunes. Tilsett kastanjer og varm opp. Knus kastanjene lett med en skje eller gaffel når de er gjennomvarme. Tilsett vin og la koke inn til det tykner. Dette tar bare et par minutter. Tilsett rosenkål, og rør forsiktig. Smak til med salt og pepper. Strø på finhakket persille til slutt.


Pølsene stekes eller grilles på sterk varme. Server med puré og rosenkål og kastanjer. 
1 kommentar:

  1. Å! Lammepølser er godt! :-) Høres ut som deilig tilbehør også! :-)

    SvarSlett