Søk i denne bloggen

onsdag 11. september 2013

Plommegrøt med kesamkrem og kaffeflarn

Det bugner av plommer for tiden, og en skikkelig god plommegrøt er en nydelig måte å tilberede dem på. Denne grøten kan også brukes som utgangspunkt for et deilig plommesyltetøy, bare bytt ut potetmel med syltepulver etter anvisning på pakken.

Serverer denne søte plommegrøten med en kesamkrem som er god og litt syrlig. I tillegg serveres også smuler av det jeg kaller kaffeflarn. Kaffeflarn er havreflarn som også er tilsatt kaffebønner og salte peanøtter. Utrolig gode kjeks, spesielt til en søt dessert.

Plommegrøt:
1 kg plommer
ca 1 dl vann
100 g sukker (smak til om det trengs mer, avhenger av syrligheten på plommene)
1 kanelstang
1 vaniljestang
½ sitron
2 ss potetmel

Del plommene i 2 eller 4 og fjern steinene. Ha dem i en gryte sammen med ca 1 dl vann. Det må være nok vann til å dekke bunnen i gryten. Ha i kanelstangen. Del vaniljestangen i to på langs og skrap utav frøene. Ha både stang og frøene i gryten sammen med plommene. Kok opp og la koke til plommene er helt møre, ca 10-15 min. La plommene hvile med kanel og vanilje i til de er avkjølte.

Fjern kanel- og vaniljestang. Tilsett sukker og kok opp. Rør godt til alt sukkeret er oppløst. Ha i saften av ½ sitron. Rør potetmel ut i litt vann, og tilsett i en tynn stråle mens man rører hele tiden. Kok opp og ta bort fra varmen. Avkjøl til romtemperatur.

Kesamkrem:
2 dl kremfløte
1 ts sukker (valgfritt)
1 dl kesam (eller creme fraiche)

Pisk kremfløte stiv sammen med sukker om man ønsker det. Bland i kesam.

Kaffeflarn
Man trenger i utgangspunktet bare en liten porsjon deig for å servere til desserten, men disse kjeksene er så gode at man gjerne må øke mengden for å ha ekstra kjeks til senere.

75 g smør
75 g havregryn
50 g salte peanøtter
liten håndfull hele kaffebønner
1 egg
175 g sukker
1 ts bakepulver

Forvarm ovnen til 200 g. Kaffebønner og peanøtter hakkes. Smelt smør. Bland smøret med havregryn, kaffe og peanøtter. Pisk eggedosis av egg og sukker. Strø bakepulver over eggedosisen, og bland med smør, havregryn, kaffe og peanøtter.

Man kan enten sette kaker med to skjeer utover en bakeplate eller man kan smøre deigen utover hele platen. Stek i 6-7 minutter til kakene er gyldne. Stekes de litt kortene blir de seige, stekes de litt lengre blir de sprøe. Dette reguleres etter eget ønske. Avkjøl kjeksene på platen før de legges over på rist. Oppbevares i kakeboks. Det som skal brukes til desserten smules opp, eller serveres i små flak.


Server plommegrøten med en klatt kesamkrem og kaffeflarn på toppen. Man kan også legge desserten lagvis i en skål slik som man serverer tilslørte bondepiker. 
2 kommentarer: