Søk i denne bloggen

søndag 23. juni 2013

Salma tartar på karibisk salat

Min favorittverdensdel i matveien er den sørøstre delen av Nordamerika, nemlig Lousiana og de karibiske øyene. Cajun og kreolsk mat var det som i utgangspunktet vekket min matinteresse, og ligger mitt hjerte nærmest hvis man beveger seg utenfor det kortreiste og det jeg selv sanker fra naturen. Det er ekte soul food. Trøstemat og mat med mange spennende smaker.  Laks brukes litt, men er ikke typisk med laks i retter fra området. En ekte utfordring, altså, å lage noe med Salmalaks som allikevel har et kreolsk preg over seg. Man kan skrive avhandlinger om forskjellen mellom kreolsk og cajun mat, men kort oppsummert stammer cajunmaten fra den tradisjonelle landsbybefolkningen i området, mens det kreolske kjøkkenet er inspirert av det franske, spanske og karibiske kjøkkenet. Frukten i denne salaten gir rettene et utpreget karibisk preg.


Fisk og frukt er en herlig kombinasjon, spesielt Salmaen fremheves av moden, søt frukt. Salaten er i tillegg knasende sprø og har herlig varme fra karrimajonesen. Har man tid burde man lage majonesen selv. Smaker så utrolig mye bedre enn kjøpemajones, og det er ikke vanskelig i det hele tatt.

Karrimajones:
1 eggeplomme
et par dråper eddik
et par dråper vann
ca 1/2 ts salt
litt svart pepper
2,5 dl rapsolje
1 dl extra virgin olivenolje
1 ss sitronsalt
ca 1 ss karripulver

Pisk eggeplommen luftig med vann, eddik, salt og pepper. Ha i noen dråper rapsolje og pisk godt. Ha i noen dråper til og pisk godt igjen. Hell så olje i en tynn stråle over eggeplommen mens man rører hele tiden. Få gjerne noen til å hjelpe med å helle mens du pisker. Pisk godt til man har brukt all oljen, først raps, og så litt olivenolje til slutt. Smak til med sitronsaft, karri og eventuelt mer salt. Sett majonesen til sides.

Karibisk salat:
1 mango
1 liten papaya
2 gulrøtter
2 stenger selleri
2 vårløk

Skrell frukten og skjær den i terninger. Finhakk selleri og vårløk. Rasp gulrøttene. Bland alt godt sammen og vend ca 2 ss karrimajones i salaten.

Salma tartar
1/4 kg Salma
1/2 rødløk
2 ss sitronsaft
ca 1/2 ts salt

Skjær Salma i fine skiver og hakk fisken fin. Rødløk finhakkes. Bland fisk og løk med sitronsaft og salt.

Legg salat på en tallerken og Salma tartar oppå salaten. Server med hvitt brød og mer karrimajones ved siden av.


1 kommentar: