Søk i denne bloggen

torsdag 21. februar 2013

Gratinert sikori


Gratinert sikori er typisk belgisk husmannskost. Sikori er en fantastisk grønnsak som er ganske bitter i utgangspunktet, men som virkelig blomstrer dersom man koker den lenge i litt sukret vann. Sammen med salt skinke og ostesaus utgjør den et herremåltid. For min belgiske mann er dette en virkelig «hjem til mor»-rett.

Til 4 personer:
6-8 sikorisalat
noen spiseskjeer nøytral olje
pepper
1 ss brunt sukker
6-8 store skiver med røkt skinke
2 ss hvetemel
2 ss smør
ca ½ liter melk
ca 200 g revet ost
salt, pepper, muskat

Fjern de ytterste bladene av sikorien, og ta ut en kjegle av stammen med en potetskreller. Stammen er veldig bitter og derfor fjernes en del av den før vi tilbereder sikorien. Varm olje i en stekepanne og brun sikorien på alle sider på middels varme. Kvern over pepper og dryss over brunt sukker sammen med ca 1 dl vann i bunnen av pannen. Skru ned varmen og la sikrorien dampe under lokk i sukkervannet i til den er helt mør, ca 45-60 minutter. Ha på mer vann om nødvendig. Når den er mør, ta man av lokket og lar vannet koke inn for å gi en karamellisert skorpe rundt salatene. Avkjøl noe.

Lag en hvit saus ved å smelte smør og røre inn hvetemel. Spe på med melk til passe konsistens. La sausen koke ca 7 min. Ha i halvparten av osten og smak til med salt, pepper og muskatnøtt.

Forvarm ovn med grillelement til 180 grader. Rull en skive skinke rundt hver sikori og legg i en ildfast form. Hell over ostesaus, og strø på resten av osten. La gratinere i ca 15 min til toppen er sprø og gylden.

Server gratinert sikori med god hjemmelaget potetstappe og smørdampede sukkererter.
4 kommentarer:

 1. Trevlig blogg!
  Det här är väldigt gott - även im det tog mig en stund att förstå att sikori kallas för endive på svenska. Gratinerad med ostsås är det riktigt, riktigt läckert.
  Du skriver om belgisk mat. Har du recept på Gentse stoverij/Carbonade flamande (jag vet inte om jag har rätt stavning). Det är en gryta som jag åt i Belgien för några år sedan. Vad jag kommer ihåg, så är det en gryta med nötkött kokat i öl, mycket lök och med tydlig smak av lagerblad.
  /Roland

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet hvilken gryte du snakker om, men har dessverre ikke lagt inn den på bloggen . Carbonade Flamande eller stoofvlees er vanlige begrep. De bruker oksekjøtt eller hestekjøtt og koker i øl i mange timer, opp til 7-8. Løk og laurbær hører med. Og selvfølgelig med pommes frites ved siden av!! Denne bør komme på bloggen snart. En virkelig skatt. Takk for at du tittet innom.

   Slett
 2. Hej. När jag hade kollat på din blogg, så fortsatte jag och googlade Gentse stoveij. Jag hittade recept, men de var bara på holländska. Jag lät Google translate översätta. Och då såg det ut så här - fullständigt vansinnigt, alltså.

  "Frukt i en kastrull löken på låg värme.
  I en stekpanna, smält smör, kuber halv kött add och alla rör runt tan (se alla sidor skruvas skorpa, alltså inte för mycket lika brickor, annars människor koka köttet i stället för Browning).
  Ta köttet ur pannan och ta med den till löken i grytan.
  Grädda den andra halvan av blocken och placera den i grytan.
  Ta köttet efter smak med salt och peppar, strö över mjöl (se beredning bullet 4) och rör om väl."

  SvarSlett
  Svar
  1. Ganske morsomt, egentlig!!! Skal gi en lyd når jeg får mulighet til å blogge om det. I mellomtiden kan jeg prøve å grave frem oppskriften for å sende deg!

   Slett