Søk i denne bloggen

onsdag 1. februar 2012

Velkommen til verden, Nikolai!


Jeg har fått en nevø. En kjempesøt liten gutt, som bor så alt for langt unna. Men snart skal vi reise på besøk, bare noen uker igjen nå. I mellomtiden feirer vi begivenheten her hjemme med bokstavkjeks. Store bokstavkjeks som staver det fineste nevønavnet, Nikolai.

Kjeksene er laget av sandkakedeig. Har klippet ut bokstavene i papp og la dem oppå utkjevlet deig. Pynten er også hjemmelaget. Halvparten er av ferdig fondant, og halvparten er hjemmelaget, inspirert av Gry's kjøkkenskriverier.

Kjeks:
Kjeksene inneholder ikke så mye søtning, og det er helt greit når de pyntes så mye som disse. Jeg oppgir full porsjon her, men for å lage bokstaver til "Nikolai" trengs bare 1/4 porsjon. Resten kan brukes i sandkakeformer eller kjevles ut for å stikke ut figurer. Finnes jo mange andre figurer for tiden som ikke er julerelatert. Jeg bruker mye ungenes figurer som er ment for modellkitt.

250 g hvetemel
klype salt
1 egg
30 g melis
30 mandelmel (finmalte mandler)
150 g romtemperert smør

Bland alle ingrediensene til en jevn deig. Form deigen som en stor firkant, ca 20 x 10 cm og pakk inn i plast. La hvile i kjøleskapet til deigen er hard.

Ta ut og kjevle ut deigen, gjerne halvparten om gangen, til ca 3 mm tykkelse. Prikk i den med en gaffel. Skjær ut bokstaver eller stikk ut figurer.

Stekes på 180 grader i 7-8 min til de akkurat er gyldne. La avkjøle på brett før de pyntes.

Pynt:
Til å tegne rundt kantene brukes en vanlig glasur av melis og vann. Beregn 10 ml vann til 1 dl melis. Glasuren skal være tykk, og bare så vidt rennende.

Figurer kan skjæres eller trykkes ut av kjevlet fondant i alle farger. Her har jeg også brukt små former som er ment til modellkitt. Man kan også bruke marsipan med litt farge i.

Jeg lagde også litt pynt selv av en blanding av eggehvite, sitronsaft og melis, oppskrift og fremgangsmåte finnes her: http://gryskjokkenskriverier.blogspot.com/2010/04/kakepynt.html
Lagde små kroner, marihøner, blomster samt "bitte litt" ekstra pynt av resten. Nå har jeg en hel skattekiste full av hjemmelaget kakepynt :-) Smaker godt og syrlig.

Klare til å sprøytes ut på bakepapir













Bokstavene ble lagt utover et fint underlag og pyntet der for å unngå at de litt skjøre kjeksene skulle knekke i prosessen (et godt tips er å lage dobbelt opp av bokstaver hvis noen skulle knekke underveis).

Velkommen til verden, Nikolai. Gleder meg til å treffe deg!

Skattekiste med kakepynt




4 kommentarer:

  1. Fikk tips om matbloggen din av mamman din,som jeg jobber sammen med.
    Her var det mye godt,og jeg skal definitivt prøve å lage mye av dette;)))
    Du har også flettet inn Belgiske oppskrifter,og siden jeg har bodd 4 år i Mons/Waterloo er dette velkjente retter for meg;))
    Spesielt Belgisk sjokolade.......<3
    Skal fortsette å følge bloggen din Katrine,den er super!!!!

    Gratulerer som tante til lille Nikolai;)))


    Hilsen Tone Trana

    SvarSlett
    Svar
    1. Så utrolig hyggelig! Tar gjerne i mot belgiske utfordringer!!

      Slett
  2. Heisann;))
    Det jeg forbinder mest med Belgia er vel dampede blåskjell med pommes frites m/majones og Belgiske vaffler;))
    Når vi hadde Norgesbesøk var det å introdusere denne blåskjell retten for våre besøkende.Den fallt i smak ca annenhver gang...Tror det er denne majonesen de syns var ett litt merkelig tilbehør.
    Belgisk majones er jo temmelig full av eddik.
    Så ble det å spise dessert,belgiske vaffler.Vafflene står jo på utstilling utenfor butikken og det er jo et hav av muligheter for hva man kan ha på de.Jeg har prøvd mange av de,men det har som oftest endt med at vi har gått litt småkvalme fra Brussel sentrum etter å ha fortært denne nydelige,men mektige desserten;))

    Tone

    SvarSlett