Søk i denne bloggen

fredag 10. februar 2012

3 retters til Valentin: kamskjell, svinefilet og sjokolade- og chilimuffins

Dette er en kjempegod treretters middag som passer perfekt til et romantisk måltid. Ikke bare på valentinsdagen, men hele året. Jeg syntes ikke den var så krevende, men innser at det nok er litt arbeid med den. Gjør man mye på forhånd får man mer tid med sin kjære under selve middagen. Hele desserten kan for eksempel gjøres klar på forhånd, og all skjæring og kutting er også lurt å ha gjort klar tidlig. Dessuten kan man jo bare servere eller eller to av tre retter, hvis man ønsker det. Nyt dagen!


Forrett: Kamskjell med asparges og chorizo
Asparges dampes på rist over kokende vann.
Kamskjell skylles og tørkes. Brun litt smør i stekepannen og stek skjellene på middels varme. Begge sidene av skjellet skal ha en god stekeskorpe, men skjellet må ikke stekes for lenge for da blir det seigt.
Legg 2-4 kamskjell på tallerken og strø på salt og pepper. Legg på to dampede aspargesstilker.

Chorizo skjæres i små terninger og stekes på sterk varme. Stek til fettet begynner å smelte. Ha de stekte chorizoterningene over kamskjell og asparges, og hell over fettet.

Hovedrett: Indrefilet av svin med blåmuggost,  rotgrønnsaker og rødvinssaus
En indrefilet av svin skjæres åpen på langs. Ikke skjær helt gjennom, men lag en stor lomme. Legg skiver blåmuggost i lommen, og surr igjen med tynne skiver bacon. Stekes i panne på middels varme i 15-20 min. La hvile i 10 min før filetes skjæres i skiver til servering.


Bakte rotgrønnsaker
3 ingredienser er nødvendige i tillegg til det utvalg rotgrønnsaker man selv ønsker. De tre er mandelpoteter, løk (gjerne hele småløk) og cherrytomater. I tillegg kan man bruke gulrøtter, søtpotet, kålrabi, knutekål, pastinakk, persillerot eller bare noen av disse. Andre grønnsaker er også godt sammen med rotgrønnsaker. Skrell og vask grønnsakene, og skjær dem i ca like store biter. Strø over 1-2 ts grovt salt og ca 1 ss hel svart pepper. Fordel også over litt fersk rosmarin og ca 1 dl olje. Bland godt, dekk til og bak i ovn i ca 1 time på 175 grader varmluft til alt er nesten ferdig. La stå uten tildekning i ca 15 min til til alt har fått en gylden stekeskorpe.

Server filetene med rotgrønnsaker og rødvinsaus til. Jeg jukset med sausen denne gangen og bruke en ferdiglaget fra Fjordland. Den var kjempegod.

Sjokolade- og chilimuffins med jordbær
Disse muffinsene er kjempegode og saftige når de er nystekte, men bør spises eller fryses samme dag fordi de fort blir harde og tunge dagen etter. Det er yoghurten som gjør det. Jeg valgte å lage minimuffins, og trodde det var nok etter et stort, godt måltid, men det endre jo opp med at jeg spise to :-) Oppskrift er til 12 store muffins (altså amerikansk-store muffins, og større en vanlige muffins).

300 g mel
1 ss bakepulver
½ ts natron
½ ts salt
2 piskede egg
175 g lysebrunt sukker
2,5 dl yoghurt (eller kefir)
125 g smør
1 ss vaniljesukker
2 ss kakao
1 ts tørkede chiliflak eller 1/8 ts cajennepepper

Smør og sukker røres mykt. Tilsett romtempererte, piskede egg og temperert yoghurt. Ha i natron og salt, og bland forsiktig i siktet mel, kakao, bakepulver og vaniljesukker. Ha til slutt i chili eller cajenne etter smak. Stek i forvarmet ovn på 180 grader. Minimuffins trengte ca 7 min, amerikanske muffins trenger ca 20. De skal være akkurat stekte, men gjerne ørlite myke i midten.

Til glasur har jeg brukt sjokoladekrem av fløte og mørk sjokolade, iblandet fersk, finhakket chili. Til full oppskrift trengs 2 dl kremfløte og 200 g sjokolade. Grovhakk sjokoladen. Gi fløten et oppkok og hell over sjokoladen i en tynn stråle mens man pisker godt. Pisk til all sjokoladen er løst opp. Ha i litt vaniljesmak (essens eller ekstrakt) og sett til avkjøling. Pisk godt i kremen ca hver halvtime til den er helt avkjølt. Når den er avkjølt piskes den opp med en mikser til den tykner. Ha i ca 1-2 ts finhakket fersk chili. Ha kremen på muffinsene og pynt med chiliringer.

Ved siden av serveres hakkede, ferske jordbær iblandet finhakket fersk chili med melis på toppen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar