Søk i denne bloggen

søndag 5. februar 2012

Kansas City spare ribs


Jeg lader opp til USA-tur med å spise spare ribs. Min bror bor i nærheten av Kansas City midt i USAs bulls eye, og vi er der om to uker. Både krydderblandingen og sausen fra Kansas City brukes vel så ofte til storferibber som til svineribbene. Sausen er tykk og basert på tomatketchup, og ikke så sur som den fra Lousiana som inneholder med eddik, og har heller ikke så mye røykesmak eller er så sterk som sausene fra Texas. Kansas City ribbene er en perfekt, litt søtlig mellomting.


Det er mange ingredienser i disse blandingene, og mangler man en eller to av dem er det ikke krise. Det smaker veldig godt uansett. Det viktigste er å la ribbene ligge lenge i ovnen og godgjøre seg i sausen. Oppskriften er til to rader med spare ribs, nok til 3-4 personer. De kan gjerne lages klar litt på forhånd, og bare varmes opp på grillen også.

Til krydderblandingen (dry rub):
4 ss hvitt sukker
4 ss brunt sukker
4 ss røkt paprikapulver
2 ss salt
2 ss sellerisalt
1 ½ ss løkpulver
1 ½ ss chilipulver
1 ss spisskummen
½ ss svart pepper
1 ss knuste sennepsfrø
½ ts cajennepepper

Bland alle ingrediensene sammen og gni ribbene godt inn med alt sammen. Pakk ribbene inn i krydderet, og pakk alt inn i plastikk. La ligge kjølig over natten.

Til sausen:
½ ts salt
½ ts chilipulver
½ ts spisskummen
½ ts paprikapulver
¼ ts allehånde
¼ kanel
¼ ts muskat
¼ ts svart pepper
¼ ts cajennepepper
½ ts tabasco
2 dl ketchup
1 ½ dl melasse eller brunt sukker
1 dl eplecidereddik

Bland alle ingrediensene godt sammen og ha i en luftett krukke eller boks i kjøleskapet over natten.

Forvarm oven til 125 grader, og bruk gjerne varmluft. Børst bort overflødig krydder fra ribbene, og smør dem inn med litt saus. Dekk til ribbene og la dem bake i ovnen i 3-4 timer. Ca hver time pensles ribbene med mer saus. Ti minutter før ribbene serveres haes resten av sausen på for å varmes opp. All sausen serveres med ribbene.

Tilbehør:
Colelaw er standard til spare rib, og også pommes frites eller båtpoteter hører til. Løkringer spises ofte ved siden av, og også kremet mais. Her er oppskrift på en enkel coleslaw:

¼ hodekål
1 stor gulrot
½ sellerirot
1 grønt eple
2 dl majones
2 ss eplecidereddik
1 ts paprikapulver
½ ts hvitløkspulver
knivsodd cajennepepper
salt og pepper

Grønnsakene rives på fint jern. Bland majones med eddik og krydder og smak til med salt og pepper. Vend grønnsakene i sausen og la stå en times tid i kjøleskap før servering.

Her finnes oppskrift på en annen variant: ColeslawKilde: Molly O'Neill, "One Big Table", 2010.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar