Søk i denne bloggen

søndag 8. januar 2012

*SUSHI*

Mitt aller første hjemmelagde sushi-måltid, og jeg er temmelig fornøyd. Blir mer og mer glad i de små risrettene, og spesielt etter at jeg har innsett alle variasjonene man kan få til av dem. Det var egentlig veldig mye annet som sto på listen over ting jeg ville lage og prøve selv, men da jeg fikk sushi-startsett og oppskriftsbok til jul måtte jeg jo kaste meg over det. Fikk til og med frosne matvarer: ål, akkar og reker. Da gav jo råvarene seg selv, og det var bare å finne oppskrifter som passet. Dette var kjempegøy og skal lages igjen ved første og beste anledning.


Jeg fulgte ikke så mange oppskrifter til punkt og prikke, men all inspirasjon er fra boken Sushi (spektrum forlag, 2009). Menyen ble samen satt av:

  • noriruller med reker og avokado
  • håndrullet sushi med glasert ål
  • presset sushi med akkar
  • omelettruller med asparges
  • sushiboller med roastbiff
  • Grønne bønner med sesamdressing
  • Misosuppe
Til nesten all sushi trengs ris, og det beste er å begynne med å koke risen. Følg anvisningen på pakken. Bland like mange spiseskjeer sukker med spiseskjeer riseddik og rør til alt sukkeret er løst opp. Når risen er kokt blandes den med riseddik og sukker i en vid, grunn bolle. Bland godt, men forsiktig, så riskornene ikke blir knust. Legg et vått kjøkkenhåndkle over risen til den skal brukes.

Noriruller med reker og avokado
Jeg fikk som sagt reker til jul. Rå, frosne reker. Genialt, for da kan man stikke en cocktailpinne i dem på langs før de kokes slik at de holder seg rette og ikke krøller seg sammen. Ha bittelitt riseddik eller sake i kokevannet sammen med salt. Jeg hadde små reker, og de trengte så vidt være oppi det kokende vannet før de var kokte og ble tatt ut igjen. Ta bort cocktailpinnen.

Man trenger i tillegg:
nori
ris
majones
revet sitronskall
avokado i små staver
agurk i små staver

Legg en rullematte for sushi fremfor deg, og legg på et ark nori med den blanke siden ned. Fukt hendene og spre ris utover arket. La det stå igjen 2 cm uten ris i den enden som er lengst fra deg. Bland 1 ss majones med 1 ts revet sitronskall og smør et tynt lag utover risen.

Legg en rad med reker, en rad med avokado og en rad med agurk på tvers oppå majonesen. Rull arket fast sammen, jobb fra deg med matten. Fukt den øverste kanten av noriarket for å forsegle rullen. Ta rullen av matten, og legg den med skjøten ned. Skjær i seks stykker med en svært skarp kniv som er fuktig. Tørk godt av mellom hver bit som skjæres.

Håndrullet sushi med glasert ål
Ålen jeg fikk var ferdig stekt. For å lage glaseringen kokes 1 dl soyasaus med 1 ss riseddik og 1 ts honning (eller honning etter smak). La koke i ca 5 min til det tykner.

Man trenger i tillegg nori, ris, wasabi og avokado. Noriarkene brettes langs midten, og rives forsiktig i to ark. Legg det halve arket med den blanke siden ned. Ha en toppet spiseskje sushiris i ene enden av arket og ha litt wasabi på risen. Legg ålen oppå, og drypp litt glasering over. Legg to staver avokado ved siden av. Rull arket sammen som et kremmerhus. Ha litt vann tilsatt eddik på skjøten for å forsegle.


Presset sushi med akkar
Akkaren var rå, og i store brede flak. Jeg var veldig usikker på om den kunne brukes rå eller burde stekes (det sto absolutt ingenting på pakken), så jeg stekte den litt i litt olje for å være sikker.... Flakene var perfekte til å legge oppå presset sushi.

Man trenger i tillegg: havsalt, pepper og majones. En porsjon ris på en størrelse med en golfball presses forsiktig sammen med fuktede fingre, og man lager en oval. Den skal være ca 5 cm lang og 2 cm bred. Oppå ovalen legges en liten kule majones, og man legger noen flak salt oppå majonesen. Legg akkaren oppå og ha på nykvernet svart pepper eller sechuanpepper. Pyntet med noen tynne strimler rød paprika.

Omelettruller med asparges
Man trenger:
4 egg
1 ss vann
1 ts soyasaus
1 ts riseddik
olje
8-10 aspargestoppper

Aspargestopper kokes akkurat møre. Pisk eggene med vann, soyasaus og eddik. Stek omelett i en teflonbelagt stekepanne til overflaten akkurat er tørr. Legg en rad med asparges og rull tett sammen mens den ennå er varm. Ha plastfolie på en rullematte, og legg omelettrullen oppå. Rull plasten godt rundt omelettrullen og la avkjøle. Slik holder den bedre fasongen. Skjær i seks biter. Ha noen dråper misosuppe over ved servering.

Sushiboller med roastbiff
Bruk rød roastbiff, og skjær ut rektangler ca 2 1/2 x 2 1/2 cm. Legg først et ark plastfolie på en arbeidsflate og legg biter roastbiff oppå. Ha litt wasabi på roastbiffen. Fukt fingrene og rull 1 1/2 ts sushiris til en ball som legges forsiktig oppå roastbiffen. Pakk sammen folien slik at bollene holder fasongen. Pakk opp rett før servering og dryss over litt finhakket vårløk.

Grønne bønner med sesamdressing
Man trenger:
200 g grønne bønner (aspargesbønner eller brekkbønner)
en klype salt
1 ts sukker
1 ts misopasta
2 ts japansk soyasaus

Kok bønnene møre, og hell av kokevannet. Bland de andre ingrediensene og hell over de kokte bønnene. Bland godt og la retten bli avkjølt før den serveres.

Misosuppen ble ganske enkelt laget fra en pakke med misopasta som ble tilsatt kokende vann!
I tillegg hadde vi en tangblanding, mest med wakame, ferdig rett fra frysedisken, og de tre tilbehørene som alltid skal være til sushi: soyasaus, wasabi og syltet ingefær. Ønsket mengde wasabi røres ut i litt soyasaus, og all sushi dyppes i denne. Ingefær spises mellom bitene for å rense munnen.

Å lage sushi var langt mindre komplisert enn først antatt (men tar litt tid). Det er god, ren og mager mat. Sushien har allerede slått godt an i Norge og i Europa de siste årene, og tror den kommer til å nå nye høyder i 2012. I hver fall i vårt hus :-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar