Søk i denne bloggen

onsdag 11. januar 2012

Sprø fiskepai

Som lovet blir det mer fisk denne uken! Fisk er også godt i pai, og denne har myk hvit saus som fyll og er sprø på toppen. Man kan bruke alle slags typer fisk og skalldyr, og resultatet blir uansett bra.


Deig:
175 g hvetemel
en klype salt
85 g kaldt smør
2 ss isvann

Kjør mel, salt og smør i en kjøkkenmaskin eller bland til smuler med fingertuppene. Ha i vann og elt fort sammen. Sett deigen kaldt i minst en halv time. Ønsker man heller en litt grovere deig finnes en god oppskrift her: Små grønnsakspaier. Til hverdags pleier jeg å lage deigen kvelden før og la hvile over natten. Da unngår man hviletid når man er sulten og utålmodig.

Fyll:
200 g torskefilet
200 g rå skampi
2 1/2 dl melk
1 laurbærblad
5 vårløk
3/4 dl matfløte
1 ss hvetemel
1 ss smør
3 ss hakket persille
1 ss smør
100 g grov strøkavring
3 ss hakket persille

Forvarm stekeovn til 200 grader. Når deigen har hvilt kjevles den ut og legges i smurt paiform. Prikk i bunnen. Legg litt bakepapir over deigen og ha på tørkede erter eller keramiske bakebønner slik at bunnen ikke hever seg og blir ujevn. Forstek bunnen i 15-20 min.

Ha fisk, melk og laurbærblad i en panne og kok langsomt opp. La trekke i tre minutter. Sil av væsken og sett til side. Del opp fisken og fordel i den forstekte paibunnen. Hakk vårløk og ha i sammen med fisken. Rå skampi fordeles også i paien.

Fjern laurbærbladet fra melken og tilsett 1 ss smør. Kok opp. Rist melet med fløten og spe i melken. La koke opp igjen mens man rører godt. La koke i 2-3 min til den tykner. Ha i 3 ss  hakket persille og smak til med godt med salt og pepper. Hell over fisken i paien.

Smelt 1 ss smør i en stekepanne og tilsett strøkavring. Stek på svak varme til kavringen blir gylden, ca 2-3 min. Tilsett persille og fordel på toppen av paien. Stek paien i ovn på 200 grader i 20 til overflaten er gylden og sausen bobler langs kanten.Kilde: "Pai" Orion Forlag AS, 2004.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar