Søk i denne bloggen

tirsdag 27. mai 2014

Jordskokksuppe med torsk, nykål og chips

Jordskokk er en fantastisk ingrediens og en av de «gamle» grønnsakene som ble dyrket i Norge før poteten overtok (er jeg blitt fortalt…). Den overleverer den harde vinteren i Norge, og den jordskokken som jeg kjøper av en lokal produsent nå om våren er grønnsaker som har vokst i løpet av høsten og bare blir værende i jorden over vinteren.

Jordskokk passer ypperlig til kremer og supper på lik linje med sellerirot og andre rotgrønnsaker. Jordskokksuppe er mektig, så dette er et godt måltid når den serveres med et stykke fisk og deilig smørstekt nykål. Lager man litt chips av et par jordskokk i tillegg får man en perfekt topping på suppen. Helt nydelig.

Til 4 personer:
1 kg jordskokk + et par ekstra til chips
1 liten gul løk
1 liter vann
2 dl matfløte
Saften av ½-1 sitron
2 ss smør + til steking
4 stykker torsk på ca 150 g hver
Salt, pepper, muskatnøtt
½ nykål (alene eller i kombinasjon med andre kåltyper)

Suppe:
Skrell løken og stek den blank i litt nøytral olje. Skrell jordskokkene og ha i sammen med løken. Tilsett vann og en liten teskje salt og kok til jordskokken er mør. Kjør suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og 2 ss smør og kok opp. Smak til med sitronsaft, mer salt hvis nødvendig, pepper og muskatnøtt.

Fisk:
Fisken må være skinn- og benfri. Ha på et godt lag med salt og la ligger i ca 20 min. Skyll av saltet. La fisken trekke i vann på ca 80 grader til den akkurat flaker seg (ca 10 min).

Nykål:
Kålen skjæres i tynne strimler. Smelt ca 1-2 ss smør i en vid kjele eller stekepanne. Stek kålen på svak varme til den faller sammen og er myk. Viktig å ikke bruke for sterk varme for å unngå at smøret blir brunt. Ha på litt salt og pepper.

Jordskokkchips:
Vask jordskokken godt. Skallet kan godt beholdes på. Skjær jordskokken i svært tynne skiver. Varm opp litt frityrolje eller annen nøytral olje til ca 180 grader. Stek chipsen i oljen i små porsjoner til den skifter farge. Tar 3-4 minutter. La renne av på kjøkkenpapir. Strø på salt.


Ha rykende varm suppe i skåler. Legg en fiskebit i hver porsjon. Legg nykål rundt fisken og ha litt chips på toppen. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar