Søk i denne bloggen

søndag 18. mai 2014

Ostekake med stikkelsbærgelé

Ostekake er skikkelig godt, spesielt hvis man lager alt fra bunn og ikke bruker kjøpegelé i den. Denne ostekaken er sommerlig frisk med ekte stikkelsbærgelé, og smaker ekstra godt med rømme i ostemassen. Bunnen er tilsatt litt grovmalte kaffebønner, noe som både gir en kjempegod smak og gjør bunnen enda mer knasende.

Bunn:
225 g havrekjeks
100 g smør
20-25 hele kaffebønner

Grovhakk kaffebønnene. Knus kjeksene, og smelt smøret. Bland alt godt sammen. Kle en springform med bakepapir i bunnen, og trykk kjeksmassen utover. Sett kjølig til det har stivnet.

Ostefyll:
400 g kremost
150 g rømme
100 g melis
1 ts vaniljesukker eller -ekstrakt
1 sitron
5 plater gelatin

Legg gelatin i bløt i kaldt vann i 5-7 minutter. Vask sitronen godt i varmt vann og riv av det ytterste, gule laget. Skjær sitronen i to og press utav saften. Sett til sides. Rør ost og melis godt sammen til en luftig masse, og tilsett rømme og vanilje. Ha i sitronskall. Varm sitronsaften til rett under kokepunktet og rør ut gelatinen i den. La avkjøle til under 40 grader før den has i ostekremen i en tynn stråle mens man rører hele tiden. Ha ostekremen i kakeformen og sett kaldt til den har stivnet.

Stikkelsbærgelé
500 g stikkelsbær
200 g sukker
2 hele stjerneanis
4 plater gelatin


Fjern hamsen fra stikkelsbærene og kok opp med sukker og stjerneanis. . La trekke i 10-15 minutter Sil av skallet og frøene i stikkelsbærene. Legg gelatinen i bløt i 5-7 minutter. Gi stikkelsbærsaften et lite oppkok og bland i gelatinen. La saften avkjøle til romtemperatur før den helles over ostemassen. Sett kaldt til geleen har stivnet. Pynt med hele valnøtter.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar