Søk i denne bloggen

søndag 2. februar 2014

Kaffemarengs med karamell og hint av blomster

Matbloggsentralen kunngjorde denne uken en utfordring i forbindelse med at Nespresso lanserer ny kaffesmak: Bukeela ka Ethiopia Grand Cru. Den beskrives som en frisk kaffe med aromaer som minner om sjasmin, hvite liljer, bergamott og appelsinblomst. Med melk får kaffen en smak av karamell uten at den blomsterpregede karakteren forsvinner (http://www.matbloggsentralen.no/nespressoutfordring/) Utfordringen består dermed i å dele vår beste karamelloppskrift.

Jeg er veldig glad i karamell, og kunne ikke la denne sjansen gå fra meg. Bestemte meg fort for at jeg ville lage en kake, og at kaken skulle preges av smakene i den nye kaffesorten. Etter å ha fundert noen dager på hvilket utgangspunkt jeg ville bruke landet jeg på en marengsbunn. Den er lett og kan smakssettes med kaffe. Jeg foretrekker porsjonsmarengser da det er vanskelig å skjære pene stykker av en stor marengskake. Marengsen ble tilsatt biter av nøtter og sjokolade for «krønsj» og for å fremheve den gode kaffesmaken.

Oppå marengsbunnen legges et lag med salt karamell. Karamellen ble laget med en liten skje honning som gir et blomsterpreg på kaken og frisker opp karamellen. Salt i karamellen gir god kontrast til det søte. Kakene toppes med en skje pisket krem og til slutt strør man over litt finraspet appelsinskall for å fange smakene av appelsinblomst og bergamott i den nye kaffen. Tørkede blomster gir lite smak, men allikevel et inntrykk av og forventning om lett blomsterpreg på kakene.

Kakene ble helt perfekte, sprø og seig marengs med smak av kaffe og overraskende biter av nøtter og sjokolade. Deilig karamell og hint av blomster. Klarte ikke slutte å spise…

Oppskriften gir 8 porsjonsmarengser.

Kaffemarengs:
2 eggehviter
Knivsodd salt
75 g sukker
En sprut sitronsaft
25 g ristede hasselnøtter
25 g mørk sjokolade
2 ss kaffesirup

Kaffesirup lages ved å koke inn kaffe med sukker. Jeg kokte 3 dl kaffe med 20 g sukker. Dette kokes inn til det bare er noen spiseskjeer tykk kaffesirup igjen i kjelen.
Hasselnøtter ristes i en varm stekepanne. Gni nøttene mot hverandre i et kjøkkenhåndkle for å fjerne det ytterste skallet. Grovhakk nøttene. Grovhakk også sjokoladen.

Forvarm ovnen til 175 grader. Pisk eggehviter med et knivsodd salt på middels hastighet til det begynner å skumme. Ha i litt og litt sukker mens hastigheten øker. Pisk til eggehvitene former myke topper. Ha i litt sitronsaft. Vend forsiktig i nøtter, sjokolade og to spiseskjeer kaffesirup. Fordel marengsen i åtte porsjoner utover et stekebrett. Sett i ovnen og reduser temperaturen til 150 grader. Stek marengsene i ca 30 min til de er tørre utenpå, men fremdeles litt myk inni. La avkjøle i ovnen med døren på gløtt.

Salt karamell:
125 g sukker
½ ss blomsterhonning (eller 1 ss akasiahonning)
30 ml vann
75 ml fløte
20 g smør
Maldonsalt

Ha sukker, honning og vann i en tykkbunnet kjele. Kok opp på middels varme, legg på lokk og la koke i 3-4 minutter. Ta av lokket og la koke videre til det begynner å få fin og brun karamellfarge. Ikke rør i kjelen, men vend på den hvis det bør blandes litt.  La avkjøle litt før man tilsetter fløten. Rør godt. Ha til slutt i smør og rør til alt er smeltet. Smak karamellen til med maldonsalt. La avkjøle til romtemperatur.

Sett sammen:
Ca 2 dl fløte
1 ts sukker
Skallet av 1 appelsin
Tørkede blomster til pynt

Pisk fløte med sukker til den er myk og luftig. Vask appelsinen godt og riv av det ytterste oransje av skallet.

Ha noen teskjeer karamell på hver marengs. Legg på en stor skje pisket krem og strø til slutt over revet appelsinskall og tørkede blomster. Server med en gang!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar